Linkovi

Četiri poslenika javne reči dobila nagrade Komiteta za zaštitu novinara


Komitet za zaštitu novinara će u utorak u Njujorku nagraditi 4 novinara koji su se izložili velikom riziku kako bi napravili reportažu o nekom značajnom događaju. Međunarodna nagrada za slobodu štampe dodeljuje se za izuzetan doprinos novinarstvu i odbranu slobode štampe.

Novinarstvo je postalo opasna profesija u mnogim zemljama, čak i u onima koje nisu u ratu. Grupa za zaštitu slobode medija pod nazivom Komitet za zaštitu novinara, kaže da je ove godine poginulo 58 reportera, od kojih su neki izgubili život na radnom mestu, dok su drugi bili mete atentata zbog posla kojim su se bavili.

Dmitri Muratov, osnivač i glavni i odgovorni urednik uticajnog ruskog lista Novaja Gazeta, to zna iz ličnog iskustva. Troje novinara, među kojima i Ana Politkovskaja, koji su radili za njegov list ubijeni su prošle godine. Politkovskaja je bila poznata širom sveta po izveštajima o konfliktu u Čečeniji i kritikama na račun predsednika Rusije Vladimira Putina.

Uprkos pretnjama, Muratov nastavlja da vodi istu uređivačku politiku svog lista, jednog od samo nekoliko koji otvoreno kritikuju vladu. Džoel Sajmon je izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara.

«Ruska štampa koja je nekada bila energična i raznovrsna, je danas dramatično zauzdana. Televizija je pod strogom kontrolom Kremlja i postoji samo šačica nezavisnih medija. Na prvom mestu je Novaja Gazeta koja nastavlja da objavljuje članke o ruskoj vladi pisane sa strašću i budnošću i zbog toga je već platila visoku cenu.»

Meksički novinari koji izveštavaju o organizovanom kriminalu, švercu droge i korupciji u severnim državama, su takođe izloženi velikim opasnostima. Adela Navaro Belo iz nedeljnika Zeta se i pored pretnji i ubistva dvoje kolega iz istog lista, i dalje bavi istraživanjem i izveštavanjem o tim problemima. Ona kaže da strah i nasilje ozbiljno štete novinarskom radu.

«Mislim da se novinarstvo ne slaže sa pancirima i ličnom stražom. Novinarstvo mora da se obavlja slobodno, na ulici, mora da bude otvoreno, a ne kao što je to sada slučaj, kaže Adela Navaro Belo»

Vanredno stanje u Pakistanu dovelo je do ozbiljnih restrikcija i zatvaranja brojnih medija. Među njima su i dva najpopularnija nezavisna televizijska kanala koji prenose vesti – Geo TV i ARI Jedan svet. Mazhar Abas je zamenik direktora televizijske stanice ARI Jedan Svet.

«Izgleda da smo izdvojeni jer smo mi dve vodeće nezavisne televizijske stanice koje imaju najveći broj gledalaca i neki od njihovih programa oštro kritikuju vladu. To je možda jedan od razloga

Abas navodi i da su dve stanice odbile da potpišu vladin Pravilnik ponašanja, jer bi time bile uvedene restrikcije na program koji emituju.

Četvrti dobitnik nagrade je Gao Ćinrong iz Kine, koji je dobio priznanje za otkrivanje korupcije u jednom projektu za navodnjavanje. Džoel Sajmon je funkcioner Komiteta za zaštitu novinara:

«To je bila odlična priča, ali umesto da dobije nagradu za novinarsto koju punim pravom zaslužuje, dobio je 8 godina zatvora

Gao je odslužio kaznu i prošle godine je oslobođen, ali vlasti u Pekingu i dalje odbijaju da mu izdaju pasoš, te stoga neće biti u mogućnosti da prisustvuje sutrašnjoj gala večeri povodom dodele nagrada. Sajmon kaže da će nagrada ostati u Komitetu dokle god Gao ne bude u mogućnosti da je primi lično.

XS
SM
MD
LG