Linkovi

Nemačka i Francuska proteruju desetine ruskih diplomata, Rusija uzvraća recipročnim merama


ARHIVA - Protesti ispred ruske ambasade u Berlinu, 22. februar 2022. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Nemačka je saopštila da zbog ubistva civila u ukrajinskom gradu Buči proteruje 40 ruskih diplomata i dodala da sa partnerima priprema dodatne mere.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je u ponedeljak da prizori iz Buče, posle povlačanja ruskih trupa, "pokazuju nameru za razaranje van svih granica" i "neverovatnu brutalnost ruskih lidera i onih koji prate njihovu propagandu".

Berbok je upozorila da "moramo strahovati od sličnih prizora iz mnogih drugih mesta pod okupacijom ruskih trupa u Ukrajini " i poručila da se "moramo suprostaviti ovoj nečovečnosti snagom naše slobode i čovečnosti".

Nemačka zvaničnica je rekla da su proterane ruske diplomate "svakog dana u Nemačkoj radile protiv naše slobode, protiv jedinstva našeg društva" i da je njihov rad "pretnja za one koji traže našu zaštitu".

Naglasila je da je ruskom ambasadoru prenela da "to više nećemo tolerisati".

Francuska je takođe odlučila da protera veliki broj ruskih diplomata, po ugledu na Nemačku, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

"Njihovi potezi su suprotni našim bezbednosnim ineteresima. NJihovo proterivanje je deo evropske incijative", navelo je ministarstvo u saopštenju.

Agencija Rojters, pozivajući se na diplomatske izvore, prenosi da je proterano 35 ruskih diplomata.

Bivši predsednik Rusije Dmitri Medvedev saopštio je na društvenoj mreži Telegram da će Rusija proterati diplomate iz zapadnih zemalja nakon objavljene odluke Nemačke i Fracuske o proterivanju ukupno 75 ruskih diplomata.

"Ona će biti simetrična i destruktivna za bilateralne odnose", rekao je Medeved, koji je sada zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti.

Litvanija je u ponedeljak objavila da će proterati ruskog ambasadora i povukla je svog ambasadora iz Moskve. Takođe je odlučila da zatvori ruski konzulat u lučkom gradu, Klaipeda.

XS
SM
MD
LG