Linkovi

Rusija tvrdi da joj se prijavilo 335.000 dobrovoljaca, gradi se podzemna škola u Harkovu


Arhiva - Predsedavajući ruskim Savetom bezbednosti, Dmitrij Medvedev, razgovara sa pripadnicima ruske vojske tokom posete trening centru u regionu Donjecka koji kontroliše Rusija, u Ukrajini, 15. septembra 2023.
Arhiva - Predsedavajući ruskim Savetom bezbednosti, Dmitrij Medvedev, razgovara sa pripadnicima ruske vojske tokom posete trening centru u regionu Donjecka koji kontroliše Rusija, u Ukrajini, 15. septembra 2023.

Ukrajina je uništila 29 od 31 bespilotne letelice koje je lansirala Rusija i jednu krstareću raketu, saopštile su njene snage protivvazdušne odbrane u utorak, od kojih je većina gađala regione Nikolajeva i Dnjepropetrovska. Talasi napada tokom noći trajali su više od tri sata, saopštila je ranije južna komanda ukrajinskih snaga.

Ostaci letelica koji su padali u gradu Dnjepru na jugoistoku zemlje izazvali su požar u privatnoj firmi koji je brzo ugašen, rekao je guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak.

Oštećenje proizvodnih objekata u industrijskom preduzeću u gradu Pavlogradu dovelo je do požara koji je takođe ugašen, dodao je on u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Nad južnim regionom Nikolajeva uništeno je 16 dronova, rekao je guverner Vitalij Kim.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje.

Škola ispod zemlje

Najmanje dve osobe su poginule, a 10 je povređeno, uključujući decu, u ruskom granatiranju ukrajinskog južnog regiona Hersona. Regionalni guverner Oleksandr Prokudin rekao je preko Telegrama da su ruske snage tokom noći napadale stambene oblasti, prodavnice, medicinske ustanove i drugu infrastrukturu.

U istočnom gradu Harkovu, koji se nalazi blizu ruske granice, zvaničnici su najavili planove za izgradnju škole u potpunosti pod zemljom, kao odgovor na česta ruska bombardovanja i raketne napade.

Učenici su pohađali onlajn kurseve i sastajali se u stanicama metroa u Harkovu kako bi izbegli opasnosti.

Gradonačelnik Ihor Terehov rekao je preko Telegrama da će nova podzemna škola "omogućiti hiljadama dece iz Harkova da nastave bezbedno obrazovanje, uživo, čak i dok traju pretnje raketama".

Šojgu: Prijavlo se više od 335.000 dobrovoljaca, nema razloga za mobilizaciju

Rusija ne planira dodatnu mobilizaciju muškaraca za borbu u Ukrajini, jer se više od 335.000 prijavilo do sada ove godine da se bori u oružanim snagama ili dobrovoljačkim jedinicama, izjavio je u utorak ministar odbrane Sergej Šojgu.

Rusija jača svoje oružane snage i pojačava proizvodnju oružja u očekivanju dugog rata u Ukrajini, gde se linije fronta jedva pomerale godinu dana.

"Nema planova za dodatnu mobilizaciju", rekao je Šojgu na snimku državne televizije dok se obraćao najvišim generalima. "Oružane snage imaju potreban broj vojnog osoblja za izvođenje Specijalne vojne operacije".

Šojgu, saveznik predsednika Vladimira Putina, pozdravio je patriotizam onih koji su se prijavili.

"Od početka godine, više od 335.000 ljudi je stupilo u vojnu službu po ugovoru i u dobrovoljačke formacije", rekao je Šojgu. "Samo u septembru više od 50.000 građana potpisalo je ugovore".

Ti brojevi pokazuju da je Rusija postigla značajan napredak kako u upisivanju regruta, tako i u apsorpciji mnogih boraca iz plaćeničkih snaga Vagner u "dobrovoljne formacije".

Putin je naredio "delimičnu mobilizaciju" 300.000 rezervista u septembru prošle godine, što je navelo stotine hiljada mladića da pobegnu iz Rusije kako bi izbegli da budu poslati u borbu.

Putin je više puta rekao da nema potrebe za ponavljanjem mobilizacije, za koju neki ruski zvaničnici kažu da je bila greška, jer je mnoge naterala da odu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG