Linkovi

Senat predstavio rezoluciju o Gerškoviču, tražio da ga Rusija hitno oslobodi


ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič na sudskom ročištu u Moskvi (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič na sudskom ročištu u Moskvi (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Demokratski i republikanski lideri u Odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata u petak su predstavili rezoluciju kojom se traži hitno oslobađanje novinara dnevnika Vol strit žurnal Evana Gerškoviča iz zatvora u Rusiji. Gerškovič je uhapšen prije šest mjeseci po optužbama za špijunažu koje negira.

Rezolucijom, koju je podržalo 27 od 100 američkih senatora, usmjerava se pažnja na to što je Gerškovič i dalje u pritvoru, nakon što je 29. marta uhapšen u Jekaterinburgu po optužbama za koje može da bude osuđen na do 20 godina zatvora.

Sud u Moskvi u utorak je odbio da razmotri najnoviju žalbu američkog novinara protiv pritvora.

"Evan Gerškovič, novinar Vol strit žurnala, neopravdano je pritvoren u Rusiji samo zato što je radio svoj posao: prenosio činjenice i ukazivao na lažni povod predsjednika (Vladimira) Putina za njegov ilegalni rat protiv Ukrajine", rekao je demokratski senator Ben Kardin, predsjedavajući Odbora za spoljnopolitičke odnose.

"Sloboda medija je ključna da se vlade širom svijeta pozivaju na odgovornost", naveo je vodeći republikanski član odbora, senator Džim Riš.

Rusija je saopštila da je novinar uhvaćen "na djelu" u Jekaterinburgu, gdje je prema navodima Federalne službe bezbjednosti (FSB) pokušavao da dođe do vojnih tajni. FSB nije iznijela dokaze za te tvrdnje.

Vašington je optužio Moskvu da koristi Gerškoviča za svoju talačku diplomatiju, u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na najnižem nivou poslednjih više od 60 godina zbog rata u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG