Linkovi

Putin o ratu u Ukrajini sa Troševom, jednim od komandanata Vagnera


Na fotografiji koju je objavio ruski Sputnjik, vidi se predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa zamenikom ministra odbrane Junus-Bek Jevkurovom (u sredini) i predsedavajućim Lige za zaštitu interesa veterana Andrejem Troševom, u Kremlju, 28. septembra 2023.
Na fotografiji koju je objavio ruski Sputnjik, vidi se predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa zamenikom ministra odbrane Junus-Bek Jevkurovom (u sredini) i predsedavajućim Lige za zaštitu interesa veterana Andrejem Troševom, u Kremlju, 28. septembra 2023.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u petak je prikazan na sastanku sa jednim od najviših bivših komandanata plaćeničke grupe "Vagner", tokom razgovoru o tome kako najbolje iskoristiti "dobrovoljačke jedinice" u ratu u Ukrajini.

Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže da je država sada preuzela kontrolu nad grupom plaćenika posle neuspele junske pobune tadašnjeg njenog šefa Jevgenija Prigožina, koji je poginuo sa drugim visokim komandantima grupe u avionskoj nesreći u avgustu.

Putin je prikazan na državnoj televiziji tokom sastanka u Kremlju sa Andrejem Troševom, bivšim komandantom Vagnera, poznatim po nadimku "Sedoj" – ili "Sedi" ("Seda kosa").

Bivši visoki komandant plaćeničke grupe "Vagner" Andrej Trošev tokom sastana sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamenikom ministra odbrane Junus-Bek Jevkurovim, u Kemlju, u Moskvi, Rusija, 28. septembra 2023.
Bivši visoki komandant plaćeničke grupe "Vagner" Andrej Trošev tokom sastana sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i zamenikom ministra odbrane Junus-Bek Jevkurovim, u Kemlju, u Moskvi, Rusija, 28. septembra 2023.

Kremlj je saopštio da je sastanak održan kasno u četvrtak. Zamenik ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov, koji je poslednjih meseci putovao u nekoliko zemalja u kojima su radili plaćenici Vagnera, takođe je bio prisutan i sedeo bliže Putinu.

Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da je bilo reči o tome kako su "dobrovoljačke jedinice koje mogu da izvršavaju različite borbene zadatke, pre svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije".

"I sami se borite u takvoj jedinici više od godinu dana", rekao je Putin. "Znate šta je to, kako se to radi, znate za pitanja koja treba unapred rešiti da bi borba išla na najbolji i najuspešniji način".

Putin je takođe rekao da želi da govori o socijalnoj podršci onima koji su uključeni u borbe.

Prikazan je Trošev kako sluša Putina, nagnut napred i kako klima glavom, sa olovkom u ruci. Njegovi komentari nisu objavljeni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada radi u ministarstvu odbrane.

Sudbina Vagnera je nejasna od Prigožinove neuspele pobune 23. juna i njegove smrti 23. avgusta, posle čega je Putin naredio borcima Vagnera da potpišu zakletvu na vernost ruskoj državi, čemu su se Prigožin i mnogi njegovi ljudi protivili.

Ruski list "Komersant" je izvestio da je samo nekoliko dana posle pobune Vagnera, Putin predložio da Trošev preuzme vlast od Prigožina.

Povratak Vagnera?

Sastanak sa Putinom u Kremlju izgleda ukazuje da će ono što je ostalo od Vagnera sada nadgledati Trošev i Jevkurov.

Vagner, grupa koja je nekada brojala desetine hiljada ljudi, postao je najpoznatiji po zauzeću ukrajinskog grada Bahmuta u maju u najkrvavijoj bici rata u Ukrajini. Posle pada Bahmuta, jedinice Vagnera su se povukle iz Ukrajine.

Neki od boraca Vagnera su se prijavili za službu u regularnoj ruskoj vojsci, dok su mnogi drugi prešli u različite privatne vojne kompanije (PMC), rekli su ruski izvori Rojtersu.

Britanska vojna obaveštajna služba saopštila je da nekoliko stotina boraca, koji su ranije bili povezani sa Vagnerom, verovatno počelo da se prebacuje u Ukrajinu kao deo čitavog niza različitih jedinica.

"Tačan status osoblja za preraspoređivanje je nejasan, ali je verovatno da su pojedinci prešli u delove zvaničnih ruskih snaga Ministarstva odbrane i drugih privatnih vojnih jedinica", saopštila je britanska vojna obaveštajna služba u svom dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Trošev, odlikovani veteran ruskih ratova u Avganistanu i Čečeniji i bivši komandant snaga za brzo reagovanje Ministarstva unutrašnjih poslova SOBR, je iz Sankt Peterburga, Putinovog rodnog grada.

Odlikovan je najvišom ruskom medaljom, Herojem Rusije, 2016. godine za juriš na Palmiru u Siriji protiv ekstremista Islamske države.

Ukrajinski vojnici ohrabreni isporukom američkih tenkova Ejbrams

Ukrajinske tenkovske posade na istočnom frontu vide prvu isporuku američkih tenkova Ejbrams Kijevu kao podsticaj koji će im obezbediti veću zaštitu i vatrenu moć u borbama.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da je Ukrajina primila prvu pošiljku američkih tenkova Ejbrams kao pomoć u odbrani od ruske invazije.

Mark Mili, načelnik Združenog generalštaba oružanih snaga SAD, rekao je da smatra tenkove M1 Ejbrams najboljima na svetu i da će oni "napraviti razliku" u ratu koji traje 19 meseci. Sa snažnim mlaznim motorom, glavnim topom od 120 mm i specijalnim oklopom, tenk Ejbrams je posebno smrtonosan protiv teških oklopnih snaga.

Članovi ukrajinskih tenkovskih posada na obuci u regionu Donjecka u istočnoj Ukrajini rekli su da će tenkovi Ejbrams, kada budu raspoređeni, biti veliki korak napred u odnosu na tenkove iz sovjetske ere na kojima trenutno rade.

"Tenk Ejbrams... ima zaštitu od detonacije municije. Ovaj tenk je nema. Ako municija detonira, nema šanse da se preživi", rekao je 29/godišnji vozač tenka Vitalij.

Komandir tenka koji koristi nadimak "Vel" rekao je da je njegovom timu potrebna dodatna vatrena moć i zaštita koju nude Ejbramsi i drugi zapadni tenkovi, poput nemačkog Leoparda.

"Bilo bi bolje imati strano oružje. Verujem da je oklop bolji i efikasniji", rekao je on dok su tenkovske posade napredovale u svojim tenkovima iz sovjetskog doba preko šumovitog terena i šikara tokom nedavnih vežbi.

Koristeći derogativni izraz za Ruse, rekao je: "Moji prijatelji koji su bili obučeni da voze tenkove Leopard i koji su učestvovali u napadima rekli su mi da su tenkovi T-72 koji pripadaju 'orcima' probijeni (od tenkova Leopard) kao da su tiganj. Vrlo brzo. Potrebna je samo jedna ili dve granate i više ništa ne bi ostalo".

Veliki broj ruskih trupa

U januaru su SAD obećale da će Ukrajini isporučiti 31 napredni tenk M1A2 Ejbrams posle višemesečnog izbegavanja ideje o razmeštanju tenkova koje je teško održavati u Ukrajini. Zelenski nije rekao koliko ih je do sada isporučeno.

Kremlj je ove nedelje saopštio da američke isporuke vojne opreme kao što su tenkovi Ejbrams neće promeniti situaciju na bojnom polju. Mili je takođe rekao da ne postoji "srebrni metak" za okončanje ratova.

26-godišnji oficir koji se prestavio kao Oleksandar rekao je da je njegova glavna briga suočavanje sa velikim kontingentima ruskih trupa.

Istočni front je jedna od dve glavne linije fronta u ratu, dok Ukrajina skoro četiri meseca sprovodi svoju kontraofanzivu. Iako su trupe Kijeva ojačane zapadnim oružjem, napredak je spor protiv ruskih trupa poslatih na istočni front.

"Sve je u broju njihovih trupa. Veliki brojevi donose napredak", rekao je Oleksandar. "Na primer, znamo da oni imaju više tenkova nego mi u Ukrajini. Ako dobijemo više naoružanja i njihova dva tenka budu suočena sa četiri naša tenka, mi ćemo pobediti".

Oleksandr je rekao da bi njegova lista želja za zapadnom vojnom pomoći uključivala municiju, artiljeriju i borbene avione, kao i tenkove.

"I više ljudstva, jer među pešadijom ima ranjenih i poginulih", rekao je on.

XS
SM
MD
LG