Linkovi

Rusija: Zapadni saveznici Ukrajine pomagali u napadu na štab Crnomorske flote


Satelitska fotografija Planet Labsa pokazuje dim koji se uzdiže iz sedišta ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, na Krimu koji je okupirala Rusija, Ukrajina, 22. septembra 2023,
Satelitska fotografija Planet Labsa pokazuje dim koji se uzdiže iz sedišta ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, na Krimu koji je okupirala Rusija, Ukrajina, 22. septembra 2023,

Rusija je u sredu optužila zapadne saveznike Ukrajine da su pomagali u planiranju i izvođenju prošlonedeljnog raketnog udara na štab Crnomorske flote na aneksiranom poluostrvu Krim.

"Nema sumnje da je napad planiran, korišćenjem zapadnih obaveštajnih sredstava, satelita NATO-a i izviđačkih aviona i da je sproveden po savetu američkih i britanskih bezbednosnih agencija u bliskoj saradnji sa njima", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva je u više navrata tvrdila da su se SAD i njihovi saveznici iz NATO efektivno uključivali u sukobu, isporučujući oružje Ukrajini i pružajući joj obaveštajne informacije i pomažući u planiranju napada na ruske objekte.

U nepotvrđenim novinskim izveštajima kaže da su rakete Storm šedou, koje su Ukrajini dostavile Velika Britanija i Francuska, korišćene u napadu na štab Crnomorske flote.

Moskva je iznela nove optužbe dan nakon što je objavljen snimak na kojem se vidi da je komandant flote admiral Viktor Sokolov i dalje živ, uprkost ukrajinskim tvrdnjama da je među 34 oficira koja su poginula u napadu.

Sokolov je prikazan kako govori pred novinarima o operacijama Crnomorske flote, na kanalu povezanom sa ruskim ministarstvom odbrane, ali nije poznato kada je video snimljen. U snimku se ne pominje ukrajinski napad na štab.

Poluostrvo Krim, koje je Rusija nelegalno aneksirala 2014. godine, česta je meta napada od kako je ruski predsednik Vladimir Putin naložio punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Krim je ključni centar za podršku invaziji.

Ukrajina tvrdi da je u najnovijem napadu ranjeno 105 osoba, ali te tvrdnje nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Rusija je prvobitno navela da je poginuo jedan vojnik, ali je kasnije navela da se vodi kao nestao.

XS
SM
MD
LG