Linkovi

Fidži zaplenio jahtu ruskog oligarha vrednu 300 miliona dolara na zahtev SAD


ARHIVA - Ruski milijarder Sulejman Kerimov (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
ARHIVA - Ruski milijarder Sulejman Kerimov (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Vlasti na Fidžiju zaplenile su jahtu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova, vrednu 300 miliona dolara, na zahtev Sjedinjenih Država, saopštio je u četvrtak američki Sekretarijat za pravosuđe, dok Vašington i saveznici nastavljaju da vrše pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Sud na Fidžiju u četvrtak je presudio da SAD mogu da zaplene superjahtu, nekoliko nedelja nakon što je pristigla u tu ostrvsku državu.

Vlasti u više zemalja zaplenile su luksuzne jahte i vile u vlasništvu ruskih milijardera, u odgovoru na sankcije koje su Rusiji uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Kerimovu su američke sankcije uvedene 2014. i 2018. godine zbog ruskih poteza u Siriji i Ukrajini. Takođe je pod sankcijama Evropske unije.

Radna grupa Sekretarijata za pravosuđe pod nazivom "Kleptozaplena" (KleptoCapture) usredsređena je na zaplenu jahti i druge luksuzne imovine da bi opteretila finansije ruskih oligarha i tako izvršila pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini.

Luksuzno plovilo, Amadea, stiglo je na Fidži prošlog meseca posle 18-dnevnog puta preko Pacifika, od Meksika.

Sekretarijat za finansije je označio Kerimova kao člana grupe ruskih oligarha koji profitiraju od ruske vlade kroz korupciju i njene aktivnosti širom sveta, uključujući i okupaciju Krima.

XS
SM
MD
LG