Linkovi

Putin i Ši u Pekingu najavili "novu eru" odnosa i kritikovali SAD


Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Ši Đinping u Pekingu 16. maja 2024.
(Sergei GUNEYEV/Sputink / POOL / AFP)
Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Ši Đinping u Pekingu 16. maja 2024. (Sergei GUNEYEV/Sputink / POOL / AFP)

Predsednici Kine i Rusije, Ši Đinping i Vladimir Putin, najavili su u Pekingu "novu eru" odnosa dve zemlje i osudili SAD, svog najvećeg rivala, kao agresivnog hegemona iz Hladnog rata koji pravi haos po svetu.

Ši je dočekao Putina na crvenom tepihu, uz vojne počasti.

Kina i Rusija su potpisale partnerstvo "bez granica" u februaru 2022. neposredno pred invaziju Rusije na Ukrajinu.

U četvrtak su Putin i Ši potpisali zajedničku izjavu o "novoj eri" u kojoj će biti suprotstavljeni Americi po bezbednosnim pitanjima, deliti isti stav po pitanju Ukrajine, Tajvana i Severne Koreje, i sarađivati na mirnodopskom razvoju nuklearnih tehnologija i u finansijama.

"Današnji odnos Kine i Rusije je teško stvoren i dve strane treba da ga neguju i čuvaju", rekao je Ši Putinu. "Kina je voljna da zajednički radi na razvoju dveju zemalja, kao i na očuvanju poštenja i pravde u svetu".

Putin i Ši veruju da se polako završava post-hladnoratovska era u kojoj su dominirale SAD, dok Amerika smatra Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom pretnjom.

Šta kineski predsednik poručuje frazom o "zajedničkoj budućnosti" sa Srbijom?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Kineski predsednik Ši Đinping pohvalio je odnos Kine i Rusije i obećao da će produbiti njihovo partnerstvo.

Putin, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, nazvao je odnose stabilizujućim faktorom u svetu i rekao da veze Rusije i Kine "nisu usmerene ni protiv koga", navodi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Putin je izrazio zahvalnost Kini na, kako je rekao, kineskim naporima da se reši situacija u Ukrajini i rekao da će obavestiti Šija o najnovijim dešavanjima.

Ruski predsednik je, pred put u Kinu, rekao da je Rusija spremna da pregovara o ratu u Ukrajini. Kina tvrdi da je neutralna strana u ukrajinskom sukobu. Ali ekonomski, politički i retorički, Peking podržava Rusiju i odbija da osudi ofanzivu Moskve.

"Ne mislim da će Ši 100 odsto podržavati kontinuirana neprijateljstva Rusije", rekao je za Glas Amerike Lajl Moris, viši saradnik Centra za analizu Kine u Azijskom institutu za politiku društva. "Mislim da Putin to zna. Dakle, njegova ruka postaje sve slabija".

Putin je rekao da Kina razume poreklo krize u Ukrajini i da ima iskrenu želju da stabilizuje situaciju, navodi Sinhua.

Putin će "pokušati da se uveri da Kina podržava Rusiju u bilo kojoj vrsti međunarodnih pregovora ili da u suštini pronađe način da zaobiđe sankcije SAD", rekao je Vilijam Pomeranc, direktor Kenan instituta Vilson centra, u intervjuu za Glas Amerike.

"Kina postaje sve važnija" u odnosima Rusije i Kine, rekao je za Glas Amerike Edvard Lukas, viši savetnik Centra za analizu evropske politike.

Najvažnije pitanje za Putija je pitanje pomoć po pitanju Ukrajine, rekao je on. "On želi diplomatsku pomoć. Želi pomoć u kršenju sankcija. Želeo bi više oružja".

Lukas je rekao da je Šijevo interesovanje malo drugačije. Ši "ne želi da Rusija izgubi, ali takođe ne želi da Rusija eskalira (situaciju) idući gore po nuklearnoj skali", rekao je on.

Putinov put u Kinu je njegova prva inostrana poseta otkako je u martu ponovo izabran za peti mandat. Ovo putovanje je njegova druga poseta Kini za šest meseci.

Otputovao je u Peking u oktobru kako bi prisustvovao forumu o kineskoj inicijativi Pojas i put, projektu koji je Ši pokrenuo pre 10 godina u cilju izgradnje globalne infrastrukture i energetskih mreža koje povezuju Aziju sa Evropom i Afrikom.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres. Reporter Mandarinske službe VOA Džon Si i reporterka ukrajinske službe VOA Tatjana Vorožko učestvovali su u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG