Linkovi

Ši i Vučić potpisali izjavu o "zajedničkoj budućnosti" Srbije i Kine


Kineski predsednik Ši Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na specijalnom dočeku ispred Palate "Srbija" u Beogradu (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Kineski predsednik Ši Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na specijalnom dočeku ispred Palate "Srbija" u Beogradu (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Predsednik Narodne Republike Kine Ši Đinping doputovao je u utorak uveče u dvodnevnu posetu Beogradu, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dan kasnije, ispred Palate "Srbija" priređen je specijalni doček, posle kog su predstavnici dve delegacije potpisali 29 sporazuma i zajedničku izjavu "o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri".

Kineskog predsednika i prvu damu Kine Peng Lijuan dočekali su predsednik Srbije sa suprugom Tamarom Vučić, kao i članovi kabineta premijera Miloša Vučevića i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Okupljeni građani ispred Palate "Srbija" (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Okupljeni građani ispred Palate "Srbija" (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Intonirane su himne dve zemlje, a ispaljeno je i 10 počasnih plotuna, a predstavnike dve delegacije pozdravio je i veliki broj okupljenih građana.

Vučić: Saradnja dve zemlje podignuta na najviši nivo, Srbija ima podršku Kine u UN

Govoreći pred okupljenim građanima, predsednik Srbije rekao je da su Srbija i Kina iskreni prijatelji i da je u saradnji dve zemlje "samo nebo granica". Kasnije je kazao i da očekuje veliki napredak u odnosima dve zemlje - podizanje od statusa strateškog partnerstva na nivo zajedničke budućnosti.

"Kao što mi imamo jasne stavove po pitanju kineskog integriteta, da je Tajvan Kina, tako i oni podržavaju tetritoriju Srbije bez ikakve rezerve. U najtežim trenucima bili su uz nas, bili su s nama i pre 25 godina kada je ova zemlja bila rušena i bombardovana, zajedno sa nama su platili visoku cenu, izgubili ljude na današnji dan. Hvala predsedniku Šiju jer sve što smo izgradili u Beogradu izgradili smo zahvaljujući jačoj privredi. Hvala mu i na podršci za Železaru, rudnik u Boru, privatnim investicijama. I još mnogo toga možemo i moramo zajednički da uradimo, samo je nebo granica", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Ši Đinping pred okupljenim građanima na balkonu Palate "Srbija" (AP Photo/Darko Bandic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kineski predsednik Ši Đinping pred okupljenim građanima na balkonu Palate "Srbija" (AP Photo/Darko Bandic)

Naveo je da se danas piše istorija i da će se građani Srbije za nekoliko godina sećati ovog dana kao dana u kom se pisala budućnost.

Vučić je rekao i da mu je kineski predsednik preneo da Srbija u svim važnim političkim pitanjima ima podršku Kine i da je delegaciji Srbije predstavljena duboka analiza onoga što se danas događa u svetu.

On se zahvalio predsedniku Kine na, kako je rekao, jasnim stavovima po pitanju Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Citiram predsednika Šija: Republika Srbija će imati čvrstu podršku NR Kine po svim pitanjima koja se pokreću u UN, to je za nas izuzetno važno i beskrajno mu hvala na tome", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je zajednička izjava koju je potpisao sa predsednikom Kine strateški važan pravac za razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje.

“Republika Srbije i Narodna republika Kina prelaze sa strateških odnosa na koji smo uspeli da uzdignemo naše bilateralne odnose, na zajedničku budućnost naših dveju zemalja. To je najviši oblik saradnje dveju zemalja i ponosan sam što sam danas kao predsednik Republike Srbije mogao da potpišem to“, naveo je.

Vučić je rekao i da Ugovor o slobodnoj trgovini sa Narodnom Republikom Kinom garantuje budućnost Srbije.

“Ugovor o slobodnoj trgovini nam garantuje plasman naših roba i usluga. I u narednih pet i deset godina mi ćemo gotovo 95 odsto proizvoda koje napravimo, koje proizvedemo u našoj zemlji moći da izvozimo u Narodnu republiku Kinu bez ikakvih tarifa, bez ikakvih dažbina“, rekao je.

Predsednik Srbije je rekao i da će Kina omogućiti studiranje u Kini za 300 mladih građana Srbije, da se razgovaralo i o saradnji po pitanju veštačke inteligencije i najmodernijih tehnologija, učešću Kine na Ekspu 2027. godine, kupovini novih vozova i uspostavljanju novih avio linija između dve zemlje.

Ši Đinping: Širimo stratešku komunikaciju

Predsednik Kine izjavio je na početku razgovora sa predsednikom Srbije da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i da pokazuju duboko prijateljstvo.

"Nadam se da će ova poseta otvoriti novo poglavlje naših odnosa", kazao je.

Kasnije, na konferenciji za medije, Đinping je kazao da je u razgovorima sa Aleksandrom Vučićem postignut značajan konsenzus i da će Srbija biti prva država iz Evrope sa kojom će izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

"Mi smo zajedno najavili da ćemo izgraditi zajednicu između Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u Novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa. Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas Srbija postaje prva evropska zemlja gde ćemo izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću", poručio je.

On je nakon plenarnog sastanka delegacija Srbije i Kine i potpisivanja bilateralnih dokumenata, rekao da Kina podržava Srbiju po pitanju njene nezavisnosti i da sledi razvojni put koji odgovara njenim uslovima.

"Kina podržava napore Srbije da očuva suverenitet i teritorijalni integritet po pitanju Kosova", rekao je Ši Đinping.

Istakao je da Kina i Srbija uživaju snažno političko poverenje.

"Naša praktična saradnja je unapređena, koordinacija je bliska kada je reč o međunarodnim pitanjima i imamo to čelično prijateljstvo koje je samo sve više i više jača", naglasio je Ši.

On se osvrnuo i na jučerašnji doček koji je srpska delegacija priredila na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

"Bio sam počastvovan da vidim tako veličanstvenu ceremoniju, bio sam zaista impresioniran i duboko dirnut. Kao što ste i sami rekli, mi smo iz prve ruke svedoci tome da srpski narod kineski narod posmatra kao čelične, najbolje prijatelje. Ovo je zaista obostrano i iskreno prijateljstvo, postoji snažan osećaj prijateljstva između naših zemalja, to zaista pozdravljam i zaista je na mene ostavilo izuzetno dubok utisak", rekao je Ši Đinping.

Doček kineskog predsednika Ši Đinpinga na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu (foto: Predsedništvo Srbije)
Doček kineskog predsednika Ši Đinpinga na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu (foto: Predsedništvo Srbije)

Prethodno su u utorak uveče, uz Vučića sa suprugom Tamarom Vučić, kineskog predsednika na crvenom tepihu dočekali i premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, te ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Pre nego što je avion kineskog predsednika stigao čuli su se srpski lovci MiG-29 koji su ga pratili od granice.

U čast kineskog predsednika, na Aerodromu "Nikola Tesla" postrojena je Garda Vojske Srbije, a kraći umetnički program izveli su ispred crvenog tepiha članovi Ansambla "Kolo".

Po dolasku Šija, predsednik Srbije je izjavio da je da je "vizija sveta za koju se zalaže predsednik Kine dala inspiraciju i snagu i Srbiji da hrabro i ponosno korača putem napretka i uspeha".

Vučić je dobrodošlicu kineskom predsedniku izrazio i na Instagramu, gde je poručio da Srbija želi da iskrenim gostoprimstvom uzvrati "makar malim delom za svu podršku" koju joj Kina pruža.

Kineski predsednik je po dolasku u Beograd poručio da je "čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korene u srcu dva naraoda" i izrazio uverenje da će poseta otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje - prema saopštenju koje je objavila Ambasada Kine u Srbiji.

Uoči posete predsednika Kine, predsednik Srbije je za kinesku CCTV izjavio da je Kina "najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva" i ocenio da Šijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, te da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa Ši Đinpingom.

"Srbija je potpuno posvećena Šijevoj poseti i verujemo da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda", izjavio je Vučić.

Dodao je da je Ši Đinping "jedan od najznačajnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije" i zamolio je sve građane Srbije da na "divan i gostoljubiv" način dočekaju predsednika Kine.

Kineski predsednik je u autorskom tekstu koji je u oči posete Beogradu napisao za list "Politika" kazao da se "raduje susretu sa predsednikom Srbije i drugim srpskim rukovodiocima i prijateljima sa kojima će tokom državne posete Srbiji razgovarati o prijateljstvu, planirati saradnju i ubrizgati novu vitalnost u čelično prijateljstvo Kine i Srbije".

"Uvek je postojao afinitet između naroda Kine i Srbije, uprkos velikoj udaljenosti među nama. Tokom gorkog Antifašističkog rata i u periodu sopstvene državne izgradnje prošlog veka, narodi dveju zemalja su stekli čelično prijateljstvo koje se proteže kroz vreme i prostor. Usred tekuće transformacije sveta neviđene u jednom veku, međusobna podrška dve strane je čvršća, uzajamno korisna saradnja je bliža, dok su naše razmene i međusobno učenje sadržajniji", napisao je.

On je dodao da su dve zemlje održavale blisku i glatku koordinaciju i saradnju u bilateralnim i multilateralnim oblastima, i da se sveobuhvatno strateško partnerstvo neprekidno produbljuje sa opipljivim rezultatima.

"Srbija je prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Prošle godine Kina je bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije. Dinamična saradnja dve strane u oblasti privrede i trgovine, industrijskih lanaca i izgradnje infrastrukture daje veliki podsticaj sopstvenom procesu modernizacije dveju zemalja", rekao je on.

Poseta kineskog predsednika Srbiji poklapa se sa godišnjicom NATO bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, kada je 7. maja 1999. je pet bombi pogodilo ambasadu Kine.

Tada su poginule tri osobe, među kojima su bila dva kineska novinara, a povređeno je najmanje 20 ljudi.

Zvaničnici NATO i Sjedinjenih Država tada su saopštili da bombardovanje kineske ambasade nije bilo namerno, više puta ukazujući da je NATO vazdušna kampanja protiv SR Jugoslavije pokrenuta kako bi zaustavili napade srpskih snaga na albansko stanovništvo na Kosovu.

Kineska zastava na Kuli Beograd (REUTERS/Zorana Jevtic)
Kineska zastava na Kuli Beograd (REUTERS/Zorana Jevtic)

Đinping je prethodno boravio u Francuskoj, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom, a nakon posete Srbiji, otputovaće u Mađarsku gde završava posetu Evropi.

Sastanke kineskog predsednika u Parizu agencija Asošijejted Pres opisuje kao "teške", dodajući da će susreti u Budimpešti i Beogradu biti "lagodni".

Srbija i Mađarska su, kako ocenjuju, prijateljske prema Kini i bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i deo regiona koji Peking koristi kao uporište za ekonomsko širenje u Evropi.

Kineski predsednik je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Vučić se poslednji put sastao sa Šijem u oktobru prošle godine, tokom trećeg foruma "Pojas i put" u Pekingu, kada je potpisano 18 sporazuma, između ostalog i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

U izveštaju su korišćeni materijali Radio televizije Srbije, agencija Fonet, Rojters i Asošijejted Pres

XS
SM
MD
LG