Linkovi

Ši sa Orbanom: "Zlatno putovanje" Kine i Mađarske


Kineski predsednik Ši Đinping i mađarski premiijer Viktor Orban na aerodromu u Budimpešti, 8. maj 2024. (Vivien Cher Benko / POOL / AFP)
Kineski predsednik Ši Đinping i mađarski premiijer Viktor Orban na aerodromu u Budimpešti, 8. maj 2024. (Vivien Cher Benko / POOL / AFP)

Kina i Mađarska će krenuti na "zlatno putovanje" u bilateralnim odnosima, rekao je kineski predsednik Ši Đinping posle sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, na trećoj, poslednjoj stanici prve evropske turneje u poslednjih pet godina.

Mađarska pod Orbanovim režimom postala je važan trgovinski i investicioni partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja EU koje razmišljaju o tome da postanu manje zavisne od druge najveće svetske ekonomije.

Ši je stigao u Budimpeštu u sredu kasno uveče, posle posete Francuskoj i Srbiji.

U Parizu su predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izvršili pritisak na njega da obezbedi uravnoteženiju trgovinu sa Evropom i iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat u Ukrajini.

Nakon sastanka, i Ši i Orban su rekli da su njihove dve zemlje podigle veze na „sveobuhvatno strateško partnerstvo za sva vremena".

"Spremni smo da ovo uzmemo kao novu polaznu tačku za razvijanje bilateralnih odnosa i praktične saradnje ka 'zlatnom putu' i kretanje ka višem nivou“, rekao je Ši.

"To, između ostalog, znači da dve zemlje proširuju saradnju na nuklearnu industriju", dodao je Orban.

Dve zemlje će napredovati i u izgradnji ključnih projekata, uključujući rekonstrukciju železničkog projekta Budimpešta-Beograd, rekao je kineski predsednik.

Projekat vredan 2,1 milijardu dolara, od čega je većina finansirana zajmom iz Kine, deo je inicijative "Pojas i put" koju je Ši pokrenuo pre deceniju, u nadi da će izgraditi globalnu infrastrukturu i energetske mreže koje povezuju Aziju sa Afrikom i Evropom.

Šta su rekli Ši Đinping i Vučić u Beogradu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Mađarska i Kina potpisale su 18 sporazuma nakon sastanka lidera, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Dve zemlje će početi da pripremaju izgradnju železničke pruge oko Budimpešte koja će omogućiti transport robe koju proizvode kineske fabrike u istočnoj Mađarskoj do tržišta u zapadnoj Evropi, rekao je Sijarto.

Mađarska i Kina će takođe početi da pripremaju brzu prugu koja povezuje centar Budimpešte i njen aerodrom.

Odnosi između Kine i Mađarske, koje obeležavaju 75 godina diplomatskih odnosa, prevazilaze trgovinu i investicije, pošto je Kina ranije Mađarskoj ponudila saradnju u pitanjima javne bezbednosti i sprovođenja zakona.

Orban je počeo da približava svoju zemlju Pekingu nakon što je došao na vlast 2010. Topli politički odnosi pretvorili su se u investicije deceniju kasnije kada su proizvođači baterija i električnih vozila počeli da prenose proizvodnju u Mađarsku.

Jedan od najvećih investitora, CATL, gradi fabriku baterija vrednu 7,3 milijarde evra u Debrecinu, dok je kineski proizvođač električnih vozila BYD krajem prošle godine najavio da gradi svoju prvu evropsku fabriku u Segedinu.

XS
SM
MD
LG