Linkovi

Putin smenio Šojgua i predložio novog ministra odbrane


Sergej Šojgu i Vladimir Putin, septembar 2018. godine (Alexey NIKOLSKY / POOL / AFP)
Sergej Šojgu i Vladimir Putin, septembar 2018. godine (Alexey NIKOLSKY / POOL / AFP)

Ruski predsednik Vladimir Putin smenio je Sergeja Šojgua sa mesta ministra odbrane, na početku svog petog mandata.

U skladu sa zakonom u Rusiji, ceo kabinet predsednika Rusije podneo je ostavku nakon Putinove inauguracije u Kremlju. Za većinu se smatra da će zadržati svoje pozicije, što nije izvesno za Šojgua.

Putin je potpisao dekret kojim Šojgua postavlja na mesto sekretara Saveta za bezbednost, a za ministra odbrane predložen je Andrej Belousov.

Kandidat za ruskog ministra odbrane Andrej Belousov ( Russian Federation Council/Handout via REUTERS)
Kandidat za ruskog ministra odbrane Andrej Belousov ( Russian Federation Council/Handout via REUTERS)

Šojguovo imenovanje na novu poziciju desilo se u danu kada je 13 ljudi poginulo, a više od 20 ranjeno u ruskom pograničnom gradu Belgorodu. Ruski zvaničnici tvrde da su Ukrajinci granatirali stambenu zgradu koja se delimično obrušila. Kijev nije komentarisao incident.

Kandidaturu Belousova treba da odobri gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije.

Prema medijskim navodima, Šojgu je jedini ministar koji je smenjen sa svoje pozicije, a premijer Mihail Mišustin potvrdio je nekoliko ostalih članova kabineta koje je Putin ponovo predložio u petak.

Šojguov zamenik Timur Ivanov uhapšen je prošlog meseca pod optužbama za mito i u pritvoru je do početka zvanične istrage. Hapšenje Ivanova je viđeno kao napad na Šojgua i potencijalni pokazatelj njegove smene, uprkos bliskim vezama sa Putinom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u subotu je rekao da je Putin voljan da funkciju ministra odbrane prepusti civilu jer "ministarstvo treba da bude otvoreno za inovacije i nove ideje". Takođe je rekao da da bi veći budžet za odbranu trebalo da se uklopi u "širu ekonomiju" zemlje, a Belousov, koji je radio kao kao prvi zamenik premijera, je "pravi izbor za taj posao".

Belousov, star 65 godina, je radio u kancelarijama za finansije i ekonomiju pri kancelariji premijera, kao i u Ministarstvu ekonomskog razvoja. Pre 11 godina imenovan je za Putinovog savetnika, a 2020. postao prvi zamenik premijera.

Peskov je rekao da promena na mestu ministra odbrane "neće uticati na vojni aspekt, koji je prerogativ šefa Generalštaba" i generala Valerija Gerasimova, koji će nastaviti da bude na toj poziviji.

Tatjana Stanovaja, saradnica ruskog Karnegi evroazijskog centra, kaže da imenovanje Šojgua u Savet za bezbednost pokazuje da Putin vidi tu instituciju kao "rezervoar" za svoje bivše saradnike. Nekadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev je takođe član tog saveta.

Šojgu je postavljen na mesto u savetu umesto Nikolaja Patruševa, dugogodišnjeg saradnika Putina koji prelazi na drugu funkciju.

Šojgu je viđen kao ključna figura u Putinovoj odluci da pošalje trupe u Ukrajinu. Pre nego što je 2012. godine imenovan za ministra odbrane, Šojgu je bio Ministar za vanredne situacije.

XS
SM
MD
LG