Linkovi

Brisel očekuje da Srbija podrži EU u odbrani mira, zajednički protiv ruske agresije


Arhiva - Zastave Srbije i Evropske unije

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc poručio je da se danas odlučuje o sudbini Ukrajine, a da Brisel računa na Srbiju da podrži EU u odbrani mira, dok je ambasador Francuske Pjer Košar ocenio da Srbija i EU treba da budu zajedno protiv ruske agresije na suverenu države, kojom se podrivaju bezbednost i evropske vrednosti.

Kako javlja FoNet, Košaru i Lorencu je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Vladi Srbije uručila dokument "Preporuke građana Srbije za evropsku inicijativu - Konferencija o budućnosti Evrope".

Košar je naglasio da predsedavanje njegove zemlje EU ima za cilj da učini dinamičnim proces evropskih integracija Srbije, da se ono materijalizuje u razumnom roku, ali i da građani razumeju da treba da se priključe tom procesu i ubrzaju ga.

Unija će nastaviti da podržava Srbiju na putu kojim se kreće, ali ona treba da nastavi reforme koje su neophodne u tom procesu, rekao je Košar i ukazao da građani ne treba da budu pasivni posmatrači, već da imaju moć i mogućnost da utiču na te procese.

Srbija i EU se suočavaju sa izazovima, a jedno od njih je pitanje ruske agresije protiv suverene zemlje, Ukrajine, rekao je Košar. U tom smislu, treba da ostanemo zajedno, jer ta akcija udara na temelje bezbednosti i evropskih vrednosti. Bilo da se radi o međunarodnom pravu, humanitarnom pravu, vladavini prava, slobodi informisanja, sve ono što je pretnJa EU, pretnja je i za Srbiju, ukazao je on.

Važno je da Srbija i EU deluju zajedno, jer tako branimo vrednosti, slobode i prava, istakao je Košar, koji je zahvalio instucijama Srbije i ministarki Joksimović na doprinosu Konferenciji o budućnosti Evrope, čiji će zaključci biti objavljeni u maju.

Evropa jedinstvenija no ikad

Lorenc je istakao da je ničim izazvana i neisprovocirana agresija Rusije na Ukrajinu više nego ikada ujedinila EU, dodajući da je ovo trenutak istine za samu Uniju, u kojem se suočavaju "vladavina prava i vatreno oružje, autokratija i demokratija".

Sudbina Ukrajine, ali i Evrope se odlučuje. Računamo na Srbijiu da porži EU u odbrani mira. Srbija je pokazala čvrstu privrženost vrednostima EU glasanjem za tri rezolucijre i očekujemo da nastavi sa takvim delovanjem, rekao je Lorenc.

Lorenc je ponovio da je budućnost Zapadnog Balkana u EU i da u očima Unije proširenje na taj region predstavlja investiciju u stabilnost i prosperitet Evrope.

Prema njegovim rečima, EU je glavni politički, ekonomski i trgovinski partner Srbije.

Zajedno smo jači i zajedno gradimo svoju budćnost, zaključio je Lorenc.

Joksimović je izrazila nadu da će Srbija, tokom predsedavanja Francuske, moći da napravi novi korak na evropskom putu.

Situacija je dosta teška, ne izbegavam da govorimo o realnosti. Zakomplikovali su se odnosi i dosta stvari stoje kao očekivanja od Srbije u narednom periodu, ali ovaj dokument je važan pokazatelj zainteresovanosti građana za svoju budućnost, zaključila je Joksimović.

XS
SM
MD
LG