Linkovi

Italijanski predsednik odbio ostavku premijera


Mario Dragi na nedavnom samitu G 7 u Nemačkoj (Foto: AP/Lukas Barth)
Mario Dragi na nedavnom samitu G 7 u Nemačkoj (Foto: AP/Lukas Barth)

Italijanski predsednik Serđo Matarela odbio je ostavku premijera - zatraživši od njega da se obrati nacionalnom parlamentu - kako bi to telo dobilo jasnu predstavu o aktuelnom političkom trenutku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Očekuje se da će se italijanski premijer Mario Dragi pred parlamentom pojaviti naredne srede, a prethodno će boraviti i poseti Alžiru koja je planirana za ponedeljak i utorak, javila je agencija Rojters.

Dragi je odlučio je da podnese ostavku nakon što je "Pokret pet zvezda" - stranka vladajuće koalicije - bojkotovala glasanje o poverenju vladi.

Iako je vladi izglasano poverenje, Dragi je rekao da bez "Pokreta pet zvezda" vlada ne može da nastavi sa radom.

"Koalicija nacionalnog jedinstva koja je podržavala ovu vladu više ne postoji", dodao je Dragi, bivši predsednik Evropske centralne banke, koji je postao premijer u februaru 2021. Iz njegovog kabineta je saopšteno da će tokom večeri predati ostavku italijanskom predsedniku.

Glasanje o poverenju vladi bilo je kulminacija tenzija unutar Dragijeve vlade, dok se stranke iz vladajuće koalicije pripremaju za borbu na opštim izborima koji treba da se održe početkom 2023.

Odluka pokreta "Pet zvezda" da ne učestvuje u glasanju o poverenju vladi u četvrtak gurnula je Italiju u političku nestabilnosti, u vreme dok vlada ulaže napore da osigura milijarde evra iz fondova Evropske unije, reši probleme teške suše i smanji oslanjanje na ruski gas.

Dragi je prethodno izjavio da ne želi da predvodi vladu bez "Pokreta 5 zvezda", koji je na prethodnim izborima 2018. osvojio najviše glasova, ali je od tada pretrpeo gubitak javne podrške, dok su ga napustili neki članovi stranke i prešli u druge partije.

Parlamentarni izbori u Italiji mogli bi da se održe već u septembru ili oktobru, nakon što su ostale partije iz koalicione vlade rekle da bi izbori trebalo da budu raspisani ukoliko Pokret pet zvezda više ne podržava vladu.

Lider "Pet zvezda" Đuzepe Konte odbio je da podrži vladin paket ekonomske pomoći porodicama i kompanijama, navodeći da Dragi ne čini dovoljno da rešava problem visokih životnih troškova.

XS
SM
MD
LG