Linkovi

SAD zabrinute zbog odnosa Mađarske i Rusije


Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pred početak Foruma Inicijative "Pojas i put", u Pekingu, 17. oktobra 2023.
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, pred početak Foruma Inicijative "Pojas i put", u Pekingu, 17. oktobra 2023.

Sjedinjene Države zabrinute su zbog odnosa Mađarske i Rusije i smatraju da je odluka premijera Viktora Orbana da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom „uznemirujuća“, saopštila je u petak ambasada SAD u Budimpešti.

Orban je u utorak održao bilateralni sastanak sa Putinom na marginama foruma "Pojas i put" u Pekingu. On je jedini lider neke zemlje Evropske unije koji je prisustvovao forumu ili se sastao sa Putinom otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

„Sjedinjene Države su zabrinute zbog odnosa Mađarske i Rusije“, rekao je američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman u saopštenju.

Ranije ove nedelje, Presman je u postu na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter, rekao:

„Lider Mađarske bira da stane uz čoveka čije su snage odgovorne za zločine protiv čovečnosti u Ukrajini, i sam među našim saveznicima“.

Mađarska, koja je takođe članica NATO-a, usprotivila se mnogim inicijativama EU da podrži Ukrajinu u pružanju otpora moskovskim snagama i većinu svoje sirove nafte i gasa dobija od Rusije.

Orban je Putinu tokom sastanka u Pekingu rekao da Mađarska nikada nije želela da se suprotstavi Rusiji i da pokušava da spase bilateralne kontakte.

Posle Orbanovog sastanka, ambasadori zemalja NATO-a i Švedske, koji se nalaze u Budimpešti, okupili su se da razgovaraju o zabrinutosti zbog sve većeg približavanja Mađarske Moskvi, javio je Radio Slobodna Evropa.

Orbanov glavni politički pomoćnik Balaž Orban odbacio je kritike SAD u postu na društvenoj mreži Eks ranije ove nedelje, rekavši da se Mađarska "zasitila licemerja" američkog ambasadora.

Odnosi između Budimpešte i Vašingtona su se pogoršali u poslednjih godinu dana zbog odugovlačenja Mađarske u vezi sa ratifikacijom pristupanja Švedske NATO-u.

XS
SM
MD
LG