Linkovi

Danska podstiče zelenu energiju i povećava proizvodnju gasa u Severnom moru


Arhiva - Premijerka Danske Mete Frederiksen
Arhiva - Premijerka Danske Mete Frederiksen

Danska vlada saopštila je u utorak da ima za cilj da značajno poveća snabdevanje obnovljivom energijom i privremeno poveća proizvodnju prirodnog gasa sa svojih polja u Severnom moru, u pokušaju da brzo postane nezavisna od snabdevanja ruskim energentima.

"Povećaćemo proizvodnju prirodnog gasa u Severnom moru u ograničenom vremenskom periodu", rekla je premijerka Mete Frederiksen novinarima tokom brifinga u utorak.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ukoliko ne bude plaćala u ruskoj valuti rublja, što je njegov odgovor na sankcije EU nametnute Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Uvereni smo da je bolje proizvoditi gas u Severnom moru nego kupovati od Vladimira Putina", rekla je Frederiksen.

Frederiksen je rekao da bi Danska mogla da postane nezavisna od ruskog gasa sledeće godine snabdevanjem iz Severnog mora.

"Ali pošto smo deo evropske gasne mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu nezavisne", rekla je ona.

Vlada je takođe predstavila planove za drastično povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su energija vetra i sunca, kao i uvođenje jedinstvenog poreza na ugljenik koji u atmosferu emituju kompanije.

Vlada ima za cilj da poveća proizvodnju iz kopnene energije vetra i sunca četiri puta u roku od osam godina i da poveća proizvodnju energije vetra na moru za između jedan i četiri gigavata.

XS
SM
MD
LG