Linkovi

Žiofre: Želim da Srbija bude sa nama u poduhvatu da zaustavimo Ruse


Konferencija u ambasadi Francuske u Beogradu
Konferencija u ambasadi Francuske u Beogradu

Podsećajući da zemlje kandidati za članstvo u EU imaju obavezu da se postepeno usklade sa merama koje je usvojila Evropska unija, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre ocenio je da je Srbija preduzela niz koraka i da je bila saglasna sa Briselom u važnim glasanjima u Ujedinjenim nacijama, Unesku i drugim forumima.

Na konferenciji, koja je u četvrtak održana u ambasadi Francuske u Beogradu, Žiofre je rekao da se Srbija usaglasila sa nekim sankcijama i merama donetim 2014. godine posle Majdana i ruske anksije Krima:

"Želim da Srbija bude sa nama u ovom poduhvatu da zaustavimo Ruse. Mislim da je Srbija važan partner i imamo stalan dijalog sa vlastima Srbije kako bismo se uskladili i bili zajedno u ovoj situaciji", istakao je Žiofre i dodao da je tokom protekla dva meseca EU usvojila veliki broj mera i sankcija.

Žiofre je istakao da se agresiji Rusije ne vidi kraj, da se možda u Briselu i sada razmatra donošenje novih sankcija, a da bi partneri u Uniji želeli da u tome vide i Srbiju.

Govoreći o energetskoj situaciji izazvanoj ratom u Ukrajini i činjenici da EU koristi 40 odsto gasa iz Rusije, Žiofre je rekao da je cilj Brisela da se Unija i njeni susedi zaštite od posledica sankcija Rusiji u oblasti energenata.

Prema njegovim rečima EU je revidirala svoja pravila kako bi partnerske zemlje, kao što su Švajcarska, Norveška, Srbija i druge države Zapadnog Balkana, bile izuzete od posledica sankcija. Žiofre je rekao da se to odnosi na NIS u Srbiji i da je kreirana platforma za zajedničku kupovinu gasa.

I francuski ambasador Pjer Košar je govorio o važnosti da se Srbija priduži merama EU - prema njegovoj oceni situacija u Ukrajini i Evropi predstavlja izazov za Srbiju i EU može da shvati ranjivost koja se pokazuje.

Ipak, Košar je poručio da su zabrinjavajuće poruke koje se pojavljuju u medijskom okruženju i da su za njega šokantni sadržaji u srpskim medijima koje podstiče ruska propaganda.

Kako smatra ambasador Francuske, ljudi u Srbiji ne razumeju dovoljno ono što se događa u Ukrajini, da je tamo rat i da stradaju ljudi.

"Kao da nije objašnjeno u medijima na pravi način šta se događa", rekao je Košar i istakao da je i na vlastima u Srbiji, ali i na međunarodnim partnerima da objasne da ono što se događa nije neka zavera sa Zapada, već kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava.

Zajednička odbrana i bezbednost

Na konferenciji je predstavljen i Strateški kompas EU za bezbednost i odbranu, a Žiofre i Košar su govorili o najvažnijim segmentima tog dokumenta koji se zasniva na četiri stuba - delovanju, zaštiti evropskih građana, investicijama i saradnji sa partnerima.

Priprema ovog dokumenta počela je pre dve godine, a kako su objasnili evropski zvaničnici tu se ne radi o evropskoj vojsci. Iako svaka država ima svoje specifičnosti, zajednički su im ciljevi kada je reč o odbrani i bezbednosti, poručili su Žiofre i Košar.

Prema njegovom mišljenju, zabrinjavajući su i napisi u medijima o tome kako EU navodno ucenjuje Srbiju i vrši pritisak kako bi se Beograd usaglasio sa sankcijama Brisela:

"To nije nešto što mi činimo, mi samo objašnjavamo našu poziciju i kažemo da želimo da se Srbija pridruži odlukama EU što je pre moguće. Ali to nije ucenjivanje. Mi samo očekujemo od Srbije da bude dosledna - ako Srbija želi da se pridruži EU treba da otvara poglavlja, sprovodi reforme, usvaja norme EU. Ali treba da deli i zajedničke vrednosti, a deljenje vrednosti znači da treba da imamo i zajednički stav o tome šta se događa sada u Ukrajini", rekao je Košar.

Odgovarajući na pitanje o nedavnoj nabavci oružja iz Kine, šef Delegacije EU Srbiji Emanuel Žiofre je istakao da svaka vlada odlučuje o tome, a da je Srbija vredan partner EU u mirovnim misijama - pre svega u Somaliji, kao i da je posebno važan njen medicinski deo.

XS
SM
MD
LG