Linkovi

Vučić sa Bocan Harčenkom: Srbija čuva prijateljstva sa Rusijom i Kinom


Aleksadnar Bocan Harčenko predaje akreditivno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jul 2019.
Aleksadnar Bocan Harčenko predaje akreditivno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jul 2019.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom sa kojim je razgovarao o odnisma Srbije i Rusije, situaciji u regionu, ratu u Ukrajini, nabavci gasa, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako se navodi, Vučić je upoznao Bocan Harčenka sa aktuelnom situacijom na Zapadnom Balkanu i naglasio "nepokolebljivo opredeljenje državnog vrha Srbije da svojim postupcima sačuva mir i stabilnost u regionu".

Bocan-Harčenko čestitao je predsedniku reizbor. Zahvalivši na čestitkama, Vučić je rekao da će Srbija, na svom evropskom putu, nastaviti da čuva tradicionalna prijateljstva i partnerstva sa Rusijom i Kinom, saopšteno je.

Na sastanku se razgovaralo o daljem razvoju srpsko-ruskih bilateralnih odnosa, uključujući sferu energetike, uz očekivanje da uskoro počnu razgovori o količinama, ceni i drugim uslovima nabavke gasa.

Ambasador Bocan-Harčenko je tokom sastanka govorio o tome kako Rusija vidi sukob u Ukrajini. Predsednik Vučić je rekao da se nada da će sukob skoro biti okončan i iskazao želju da zavlada trajni mir.

Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali je glasala za izbacivanje Moskve iz Saveta za ljudska prava UN, i za nekoliko rezolucija UN kojima se osuđuje ruska agresija u Ukrajini. Priključila se i merama EU protiv bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

XS
SM
MD
LG