Linkovi

Lideri G20 pozvali da se ograniči globalno zagrevanje, aktivisti nezadovoljni


Lideri G20 bacaju novčiće u rimsku Fontanu di Trevi
Lideri G20 bacaju novčiće u rimsku Fontanu di Trevi

Lideri najbogatijih zemalja okupljenih u Grupi 20 pozvali su, u finalnom zajedničkom saopštenju sa samita G20, da se "značajno i efektivno" ograniči globalno zagrevanje, odnosno spreči da temperatura na Zemlji poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusa. Ipak, osim obećanja, malo zemalja se obavezalo na nešto konkretno.

Na samitu G-20 u Rimu, prvom održanom uživo od početka pandemije koronavirusa, papa Franja apelovao je na svetske lidere da "poslušaju vapaj Zemlje i vapaj siromašnih", i pozvao ih da razviju efikasne mere odgovora na globalno zagrevanje i pruže nadu mlađim generacijama.

Međutim, rezultat višednevnih teških pregovora je takav da ostaje još mnogo toga da se dogovori na konferenciji UN o klimi u Glazgovu, gde mnogi putuju direktno iz Rima.

Grupa 20, koja uključuje i Brazil, Kinu, Indiju, Nemačku i SAD, proizvodi oko 80 odsto od ukupne količine štetnih gasova.

U finalnom saopštenju se kaže da će "nacionalni planovi smanjenja emisije štetnih gasova biti unapređeni po potrebi", ali se ne navodi nikakav konkretan rok osim 2050. kada bi trebalo da se prestane sa emitovanjem ugljen dioksida.

"Priznajemo da je uticaj klimatskih promena mnogo manji ako je temperatura povišena za 1,5 stepeni Celzijusa. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da sve zemlje preduzmu značajne i efektne korake", navodi se u saopštenju.

Italijanski premijer Mario Dragi, domaćin samita G-20, u poslednjim satima dvodnevnog skupa u Rimu pozvao je druge svetske lidere da postave i dugoročne i kratkoročne ciljeve. "Takođe moramo da se postaramo dak oristimo raspoložive resurse na mudar način, što ynači da treba da budemo u stanju da svoju tehnologiju ali i stil života prilagodimo ovom novom svetu", rekao je.

Britanski princ Čarls, koji se učesnicima samita obratio u nedelju ujutru, pozvao je svetske lidere da slušaju mlade koji će naslediti sve topliju Zemlju, i upozorio: "Ovo je doslovno mesto poslednje šanse."

Italijanski premijer Mario Dragi pozdravlja se sa britanskim princom Čarlsom na samitu G-20 u Rimu, 31. oktobra 2021.
Italijanski premijer Mario Dragi pozdravlja se sa britanskim princom Čarlsom na samitu G-20 u Rimu, 31. oktobra 2021.

UN su ranije saopštile da će ograničavanje zagrevanja planete za 1,5 stepeni sprečiti da se drastično pogoršaju vremenski uslovi i da poplave, oluje i suše budu ređe. Da bi se taj cilj postigao, potrebno je do 2050. godine prestati sa emitovanjem ugljen dioksida.

Kina, najveći emiter ugljen dioksida, odredila je sebi rok do 2060, a na 2050. se nisu obavezale ni Indija, ni Rusija.

Stručnjaci u UN upozoravaju da će, čak i ako svi sadašnji nacionalni planovi za borbu protiv klimatskih promena budu implementirani, temperatura porasti za 2,7 stepeni - što će uzrokovati sve više ekstremnih vremenskih prilika i nepogoda.

Klimatski aktivisti kažu da su razočarani sastankom G-20. U intervjuu za BBC u nedelju, švedska aktivistkinja Greta Tunberg ocenila je da svetski lideri daju izjave o klimi "zato što im to donosi popularnost, zato što dobro zvuči".

XS
SM
MD
LG