Linkovi

Grupa demokrata objavila, pa povukla zahtev za promenom Bajdenove politike Ukrajini


Pramila Džajapal, predstavnica u Kongresu i članica Progresivnog demorkatskog kokusa
Pramila Džajapal, predstavnica u Kongresu i članica Progresivnog demorkatskog kokusa

VAŠINGTON - Grupa progresivnih demokrata objavila je, pa povukla objavljeno pismo u kojem se apeluje na Belu kuću da inicira pregovore o kraju rata u Ukrajini, saopštila je čelnica Progresivnog kokusa Pramila Džajapal.

"Kongresni Progresivni kokous povlači pismo Beloj kući u vezi sa Ukrajinom. Pismo je napisano pre nekoliko meseci, i nažalost, objavili su ga naši saradnici bez da smo ga pažljivo pregledali", rekla je Džajapal.

Pismo je potpisalo 30 članova kokusa i objavljeno je u ponedeljak, zbog čega su neke demokrate protestovale - jer se bliže kongresni izbori na kojima je Demokratska partija u riziku da izgubi kontrolu nad Kongresom.

Takođe, zahtev ove grupe demokrata se podudario sa politikom republikanaca koji takođe predlažu smanjenje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Nekoliko članova Progresivnog kokusa je u odvojenim saopštenjima iskazalo podršku Ukrajini i podsetilo da su glasali za slanje milijardi dolara pomoći toj zemlji.

Neki su ukazali i na to da su pismo potpisali pre nekoliko meseci I da se situacija sada promenila.

“Tajming u doplomatiji je sve. Potpisala sam pismo 30. juna, od tada se mnogo toga promenilo. Danas ga ne bih potpisala”, napisala je demokratska predstavnica Sara Džejkobs na Tviteru.

Pismo je izazvalo reakcije čak i unutar Progresivnog kokusa.

“Rusija ne priznaje diplomatiju, samo snagu. Ako želimo da Ukrajina postane slobodna i demokratska zemlja, onda moramo da podržimo borbu”, rekao je demokrata Ruben Galjego, član kokusa.

Predstavnik republikanaca Kevin Mekarti rekao je da republikanci u Kongresu neće slati “blanko čekove” Ukrajini ako dođu na vlast. Neki su to protumačili kao obustavu pomoći Ukrajini, mada članovi Republikanske stranke tvrde da im to nije namera.

Zbog trenutka u kojem je objavljeno, Pramila Džajapal je ocenila da je pismo progresivaca izjednačeno sa Mekartijevim izjavama.

Što ne može biti dalje od istine. Svaki rat se završava diplomatijom, pa će i ovaj, kada Ukrajina pobedi. Pismo objavljeno juče, iako ističe osnovni princip, povezano je sa protivljenjem republikanaca da se šalje pomoć Ukrajini za odbranu njenog suvereniteta. Zato što u ovom momentu skreće pažnju, povlačimo naše pismo”.

XS
SM
MD
LG