Linkovi

UN: CAR i ruski plaćenici da prestanu da sprečavaju istrage kršenja prava


Arhiva - Oklopni transporter snaga Ujedinjenih nacij patrolira putem za koji se pretpostavlja da je bezbedan, izbegavajući puteve koji su možda minirani, u Paoui, Centralnoafrička Republika, 5. decembra 2021.
Arhiva - Oklopni transporter snaga Ujedinjenih nacij patrolira putem za koji se pretpostavlja da je bezbedan, izbegavajući puteve koji su možda minirani, u Paoui, Centralnoafrička Republika, 5. decembra 2021.

Nezavisni ekspert Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Centralnoafričkoj Republici kaže da bi vlada te zemlje i njeni ruski saveznici trebalo da prestanu da ometaju istrage.

Zvanilčnik UN-a Jao Agbetse kaže da je vojska CaR i ruski plaćenici sprečavaju pristup istražiteljima UN i veruje se da su odgovorni za skoro polovinu kršenja prava u zemlji.

Sukobi i dalje traju u unutrašnjosti Centralnoafričke Republike, gde nacionalna vojska i ruski plaćenici gone pobunjenike koji su prošle godine napali prestonicu Bangi.

Tokom protekla četiri meseca, najmanje 229 civila je poginulo, kaže se u nedavnom izveštaju UN. Ali taj broj bi mogao da bude potcenjena, jer su istražiteljima UN onemogućeno da pristupe lokacijama na kojima su počinjeni navodni zločini.

UN su nedavno poslale Agbetsea u Bangi sa porukom za vladu CaR: Povucite crvenu liniju koju saveznici ne mogu da pređu, rekao je on. Ako je istražiteljima UN onemogućeno da pristupe mestima na kojima su možda počinjena kršenja zakona, dodao je on, pretpostavka je da vlada ne želi da se sazna istina.

UN su saopštile da su dokumentovale najmanje četiri slučaja masovnih pogubljenja od oktobra, uglavnom oko rudarskih lokacija.

Na pitanje zašto je Vlada CaR blokira pristup lokacijama, portparol predsednika Albert Jaloke Mokpeme upitao je zašto su UN u zemlji već osam godina, ali nisu uspele da ih zaštite od napada.

On je takođe rekao da su pobunjenici godinama ilegalno zauzimali rudna ležišta i eksploatisali ih za kupovinu oružja, pa je njegova vlada postupila u skladu sa tim.

Na ponovno pitanje zašto vlada ometa pristup lokacijama, Mokpeme je rekao: "Ne sprečavamo nikoga da radi svoj posao, ali nemojte nam govoriti šta da radimo".

Stručnjaci kažu da ruski plaćenici iz privatne kompanije Grupa Vagner dobijaju ugovore za rudarenje u CaR u zamenu za njihovu vojnu podršku.

Veruje se da je grupa Vagner povezana sa vladom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruska vlada je demantovala bilo kakvu takvu vezu.

XS
SM
MD
LG