Linkovi

Guverner: Ruske snage kontrolišu veći deo Severodonjecka


Volonter pomaže starijem čoveku da se evakuiše iz zgrade oštećene u ruskom napadu na Slovjansk(Foto:AP/Francisco Seco)

Ruske snage sada kontrolišu veći deo istočnog ukrajinskog grada Severodonjecka, ali ga nisu opkolile, rekao je u utorak guverner regiona Lugansk Serhij Gajdaj posle višednevnih žestokih borbi.

Gajdaj je naveo da je zbog ruskog granatiranja nemoguće dostaviti humanitarnu pomoć ili evakuisati stanovnike, prenosi agencija Rojters.

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksander Strijuk prethodno je rekao za agenciju Asošijeted pres da su ruske snage osvojile polovinu tog grada koji je ključan za napore Moskve da brzo uspostavi potpunu kontrolu nad celim industrijskim regionom Donbas.

"Grad se u suštini nemilosrdno uništava ulicu po ulicu", rekao je Strijuk. Dodao je da se nastavljaju žestoke ulične borbe i da artiljerijski napadi ugrožavaju živote 13.000 civila koji se i dalje kriju u porušenom gradu u kojem je nekad živjelo 100.000 ljudi.

Gradonačelnik je rekao da je nemoguće utvrditi broj civilnih žrtava zbog stalnog granatiranja, ali veruje da je više od 1.500 stanovnika stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara. Evakuacija civila iz Severodonjecka zaustavljena je zbog granatiranja.

"Civili stradaju od direktnih udara, šrapnela i pod ruševinama uništenih zgrada, s obzirom na to da se većina krije u podrumima i skloništima", naveo je Strijuk.

U gradu nema struje, a ljudima su potrebna voda, hrana i lekovi, upozorio je gradonačelnik i istakao da "zaliha hrane ima za još nekoliko dana, ali je pitanje kako da se raspodeli".

Severodonjeck je važan za ruske napore da osvoji Donbas pre nego što stigne novo zapadno oružje koje bi ojačalo ukrajinske snage. Proruski separatisti već su kontrolisali deo teritorije u tom regionu i borili se protiv ukrajinskih trupa osam godina.

"Možemo već da kažemo da je trećina Severodonjecka pod našom kontrolom", rekao je lider samoproglašene Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik, a prenosi Rojters pozivajući se na rusku državnu novinsku agenciju TASS.

Dodao je da se u gradu vode žestoke borbe, ali da ruske snage ne napreduju toliko brzo koliko su se nadale, tvrdeći da proruski seperatisti žele da "očuvaju gradsku infrastrukturu" i da oprezno napreduju zbog hemijskih fabrika.

Severodonjeck je u poslednjem području koje je pod ukrajinskom kontrolom u regionu Lugansk.

Najmanje tri osobe poginule su, a 6 je povređeno u ruskom raketnom napadu u ponedeljak veče na grad Slovjansk, zapadno od Severodonjecka, rekao je u utorak ujutro regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko. Među nekoliko oštećenih zgrada je i škola.

U susednom Lugansku, dvoje ljudi je poginulo, a četvoro povređeno u granatiranju, naveo je u utorak na Telegramu guverner Serhij Gajdaj. Nije međutim precizirao gde se napad dogodio.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju u utorak veče rekao da su ukrajinske snage ostvarile određeni uspeh blizu južnog grada Hersona i da napreduju u delovima regiona Harkov istočno od Kijeva.

"Naši branioci pokazuju najveću hrabrost i kontrolišu situaciju na frontu uprkos tome što ruska vojska ima značajnu prednost kada je reč o opremi i brojevima", naglasio je Zelenski.

XS
SM
MD
LG