Linkovi

Ukrajina: Ruske snage ubile sedam civila tokom evakuacije, situacija u Marijupolju kritična


Ukrajinski vojnik fotografiše teško oštećenu crkvu nakon bombardovanja stambenog dela grada Mariupolja, 10. marta 2022.
Ukrajinski vojnik fotografiše teško oštećenu crkvu nakon bombardovanja stambenog dela grada Mariupolja, 10. marta 2022.

Ukrajinska obaveštajna služba optužila je Rusiju da je pucala na konvoj u kome su bile žene i deca koji su se evakuisali iz sela Peremoha u regionu Kijeva, pri čemu je poginulo sedam osoba, među kojima jedno dete. Služba, koja je deo Ministarstva odbrane, prvobitno je rekla da je konvoj putovao "zelenim koridorom" koji je ranije dogovoren sa Rusijom. Međutim, ukrajinska vlada je nešto kasnije saopštila da ubijeni civili nisu koristili dogovoreni koridor za evakuaciju.

Za to vreme, ruske snage gađaju južni lučki grad Marijupolj, granatirajući centar grada, gde su se neki sakrili u lokalnoj poznatoj džamiji i drugim mestima da bi izbegli eksplozije. Borbe traju i u predgrađima prestonice Kijeva, dok Rusija nastavlja bombardovanje nekoliko gradova koji joj pružaju otpor.

Novi satelitski snimci oštećenja u Marijupolju
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Marijupolj, grad sa oko 446.000 stanovnika, proživeo je neke od najtežih trenutaka od početka ruske invazije na Ukrajinu. Zbog neprekidne paljbe su osujećeni pokušaji da se hrana, voda i lekovi dostave građanima, i evakuišu zarobljeni civili. Paljba ometa i gradske vlasti u pokušajima da sahrane svoje mrtve u masovninm grobnicama.

Ukrajinska vlada u subotu je saopštila da je pogođenan džamija Sultan Sulejman, ali je na Instagramu čovek koji tvrdi da je predsednik asocijacije džamije objavio da je zgrada pošteđena, kada je bomba pala na oko 700 metara udaljenost. Autentičnost objave nije potvrđena. Oko 80 građana Marijupolja, među kojima su deca, navodno se krilo u džamiji.

Ukrajina je u petak saopštila da je situacija u Marijupolju kritična jer ruske snage stežu obruč oko crnomorskog lučkog grada, dok je broj poginulih u ruskom granatiranju i 12-dnevnoj blokadi grada dostigao skoro 1.600.

Novinska agencija Tass citira rusko ministarstvo odbrane da je Marijupolj sada potpuno opkoljen, a ukrajinski zvaničnici su optužili Rusiju da namerno sprečava civile da izađu i sprečava ulazak humanitarnih konvoja.

Rusko granatiranje sprečilo je ponovo u petak ljude koji žele da se evakuišu da napuste grad. Na drugim mestima, ruske snage takođe su zaustavile neke autobuse sa ljudima koji su pokušavali da pobegnu iz regiona Kijeva, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u video obraćanju.

Savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko rekao je da sumnja da će poslednji pokušaj isporuke humanitarne pomoći Mariupolju biti uspešan, a novi pokušaj evakuacije civila izgleda da je propao.

"Situacija je kritična", rekao je Denisenko.

Gradsko veće je saopštilo da je 1.582 civila ubijeno u Marijupolju otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara. Rusija poriče da je ciljala civile u, kako naziva "specijalnoj operaciji" razoružavanja Ukrajine i smenjivanja lidera koje naziva neonacistima.

Čovek vozi bicikl ulicom između teško oštećenih zgrada nakon ruskog bombardovanja Mariupolja, 10. marta 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Čovek vozi bicikl ulicom između teško oštećenih zgrada nakon ruskog bombardovanja Mariupolja, 10. marta 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ukrajinski branioci u gradu poručuju da "nastavljaju uspešno da odbacuju sve rusko smeće koje je ušlo u našu zemlju" i praktično su uništili celu rusku taktičku grupu u petak, navela je vojska u objavi na Fejsbuku. Rojters nije mogao da potvrdi tu tvrdnju.

Stanovnici Marijupolja, strateški važnog grada od preko 400.000 stanovnika u mirnodopsko doba, više od nedelju dana su bez struje i vode. Pokušaji da se dogovori lokalni prekid vatre i siguran izlazak su propali, pri čemu je svaka strana okrivila drugu.

Zvaničnici u Marijupolju rekli su da je rusko granatiranje u petak bilo nemilosrdno. Tass je citirao rusko ministarstvo odbrane da su ukrajinske snage uništile ili minirale sve mostove i puteve u Marijupolj.

XS
SM
MD
LG