Linkovi

Američki vojnici u Poljskoj u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom


Vojnici 82 vazduhoplovne divizije američke vojske dižu kamp na vojnom aerodromu Mielek na jugoistoku Poljske, 12. februara 2022.
Vojnici 82 vazduhoplovne divizije američke vojske dižu kamp na vojnom aerodromu Mielek na jugoistoku Poljske, 12. februara 2022.

Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice. To znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih ruskih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini, i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat.

Trupe američke 82. vazdušno-desantne divizije u poljskim Karpatskim planinama su deo od 5 hiljada američkih vojnika koji su proteklih nedelja poslati u Poljsku, kao pojačanje četiri hiljade američkih vojnika već stacioniranih u toj zemlji. NATO šalje poruku da će braniti „svaki pedalj“ teritorije alijanse.

Dok hiljade američkih vojnika izvode vežbe u šumama Poljske, Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve u neposrednoj blizini.

"Vruća linija" Vašington-Moskva

Sve je veći strah od slučajnog kontakta između vojnika SAD i Rusije. Otvorena je i "vruća" linija kako bi se izbegao taj scenario. Ali postoji i bojazan da bi NATO trupe u istočnoj Evropi mogle da budu meta u slučaju eskalacije.

Američki vojnici u Poljskoj u neposrednoj blizini zone sukoba
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca podigao nivo gotovosti svojih nuklearnih snaga, reagujući na, kako je rekao, "agresivne izjave NATO-a."

NATO i dalje govori da neće intervenisati na ukrajinskoj teritoriji, ali sve više zapadnog oružja ulazi u Ukrajinu preko zemalja članica NATO-a. I moguće je da će Putin takvu vojnu podršku - za koju se mora reći da sa naše strane nije posebno kontrolisana ili praćena pažljivim porukama - da će je videti ili je zapravo već vidi kao ulazak NATO-a u sukobe. Drugim rečima, diskusija se, donekle, sada vodi o tome da li bi Putin bio spreman da upotrebi taktičko nuklearno oružje protiv NATO snaga na teritoriji NATO-a. To bi bio novi svet”, izjavila je za Asošijeted pres Konstanca Štelcenmiler, analitičarka Instituta Brukings.

"Nuklearna ucena"

Alijansa ne sme da dozvoli da se Putin izvuče sa nuklearnim ucenama, kaže Fabris Potije, bivši šef za planiranje politike u NATO-u koji je sada stručnjak Međunarodnog instituta za strateške studije. On postavlja pitanje: “Šta će sprečiti Putina da uradi isto sledeći put, možda i protiv saveznika iz NATO-a?”

ARHIVA Američki lovci F-15 posle obavljanja zadatak u okviru NATO-a u vazduhpolovnoj bazi Lask u Poljskoj, 28. februara 2022.
ARHIVA Američki lovci F-15 posle obavljanja zadatak u okviru NATO-a u vazduhpolovnoj bazi Lask u Poljskoj, 28. februara 2022.

NATO je više puta saopštio da se neće direktno mešati u sukob. Potije smatra da bi alijansa trebalo da učini više.

“Da li smo potpuno svesni opasnosti da ništa ne učinimo? Ako pogledam tu nedavnu istoriju, zapravo rizik da stojimo po strani i galamimo da pokrivamo leđa NATO saveznika, a da se naša misija zaustavlja na granici NATO-a, mislim da taj rizik više nije prihvatljiv”, navodi Potije.

Granica Ukrajine sa Poljskom postala je glavna kapija za izbeglice koje beže od sukoba. Ali ona takođe postaje ključna strateška granica, kanal za NATO oružje koje ide u Ukrajinu, i potencijalno buduće žarište.

Ukrajina je decenijama delovala kao tampon zona između NATO-a i Rusije. Ali ako snage Kremlja zauzmu celu Ukrajinu, ostaće malo toga da razdvoji NATO trupe i ruske vojnike. U Arlamovu, i duže većeg dela granice, ne postoji granična ograda, tu su samo planine i šume.

XS
SM
MD
LG