Linkovi

UN: Nema dokaza za ruske tvrdnje o programu za biološko oružje u Ukrajini


Ruski ambbasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)
Ruski ambbasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: REUTERS/Carlo Allegri)

Ujedinjene nacije u petak su saopštile da nemaju dokaze da Ukrajina ima program za razvoj biološkog oružja, dok Vašington i njihovi saveznici izražavaju zabrinutost da Rusija širi nedokazane tvrdnje da bi izvršila napad svojim biološkim ili hemijskim oružjem.

Rusija je sazvala sastanak 15-članog Saveta bezbednosti UN da bi ponovila nepotkrepljene tvrdnje da u Ukrajini, uz američku podršku, rade laboratorije za biološko ratovanje.

Međutim, članice Saveta bezbednosti odbacile su tvrdnje Moskve kao "laž" i "potpunu besmislicu" i iskoristile sednicu da ponovo iznesu optužbe da je Rusija namerno napala i ubila stotine civila tokom 15-dnevne invazije koju ruski predsednik Vladimir Putin zove "specijalnom vojnom operacijom".

Zelenski: Nikakvo hemijsko oružje nije razvijeno u mojoj zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Izumi Nakamicu, visoki predstavnik Ujedinjenih nacija za razoružanje, rekao je na sednici da svetska organizacija "nema informacije" da ima bilo kakvih programa za biološko oružje u Ukrajini, koja je potpisala međunarodnu zabranu takvog oružja, kao i Rusija.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija ponovio je optužbe - bez iznošenja dokaza - da u Ukrajini rade laboratorije za biološko oružje uz podršku američkog Sekretarijata za odbranu.

Prema sporazumu iz 2005. godine, Pentagon je pomogao pojedinim ukrajinskim laboratorijama za javno zdravlje da poboljšaju bezbednost opasnih patogena i istraživačkih tehnologija. Te napore podržale su druge zemlje i Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild rekla je da je Vašington "duboko zabrinut" zbog odluke Rusije da sazove sednicu kao "iscenirani napor" da postavi osnove za upotrebu svog biološkog ili hemijskog oružja u Ukrajini.

Iako nije odmah pružila dokaze da postoji ta pretnja, Grinfild je poručila: "Rusija je u prošlosti lažno optuživala druge zemlje za kršenja koja sama namerava da počini".

"Ozbiljno smo zabrinuti da Rusija možda planira da upotrebi hemijske ili biološke agense protiv ukrajinskog naroda. Namera iza ovih laži izgleda jasna i to je veoma zabrinjavajuće. Verujemo da bi Rusija mogla da upotrebi hemijske ili biološke agense za ubistva, kao iscenirani ili lažni incident, ili za podršku taktičkim vojnim operacijama", upozorila je američka ambasadorka.

U odgovoru na izjavu Grinfild, Nebenzija je podsetio na govor bivšeg državnog sekretara Kolina Pauela pred Savetom bezbednosti, 2003. godine, kada je predstavio navodne dokaze da Irak krije zabranjeno oružje za masovno uništenje.

SAD su iskoristile te tvrdnje, za koje se ispostavilo da su lažne, da opravdaju invaziju na Irak iste godine.

Grinfild je na opasku ruskog ambasadora uzvratila: "Znam da očekujete od mene da odgovorim, ali nećemo dati više vremena za iznošenje laži koje čujete danas".

Podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmeri Dikarlo rekla je na sednici Saveta bezbednosti da je kancelarija za ljudska prava dobila "kredibilne izveštaje" da ruske snage koriste kasetnu municiju u Ukrajini, uključujući i u naseljenom područjima, što je zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom.

Dikarlo je naglasila da se granatiraju rezidencijalna područja i civilna infrastruktura u Marijupolju, Harkovu, Sumiju i Černihivu i da je "užasno razaranje tih gradova".

"Napadi, uključujući i oni kasetnom municijom, kojima se nasumice napadaju vojni ciljevi i civili ili civilni objekti su zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom. Ciljani napadi na civile i civilne objekte, kao i bombardovanje gradova i selova, takođe su zabranjeni međunarodnim pravom i mogu da predstavljaju ratni zločin", naglasila je Dikarlo.

XS
SM
MD
LG