Linkovi

Stano: Zemlje kandidati da se postepeno usklađuju sa odlukama EU


Arhiva - Pteter Stano
Arhiva - Pteter Stano

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da se od zemalja kandidata poput Srbije očekuje da se postepeno usklađuju sa odlukama i stavovima EU u vezi sa pitanjima spoljne i bezbednosne politike, dodavši da EU pozdravlja odluku Srbije da podrži rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se najoštrije osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.

"Uzimamo u obzir stav srpskih vlasti u podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine. Srbija je pokazala svoju snažnu posvećenost vrednostima EU usklađivanjem sa rezolucijom Generalne skupštine UN o Ukrajini od 3. marta. Očekujemo i da Srbija nastavi da pokazuje tu posvećenost", naveo je Stano u odgovoru za N1.

Stano je ponovio da su sankcije EU reakcija na teško kršenje međunarodnog prava i agresiju na Ukrajinu.

"Civilizovani, demokratski svet mora da se suprotstavi ovom drskom izazovu i najvećoj pretnji evropskoj stabilnosti od Drugog svetskog rata", rekao je Stano i pozvao sve istomišljenike i saveznike da se pridruže naporima da se poštuje međunarodno pravo i odbace nezakonite akcije Kremlja.

Prema njegovim rečima, u ovim vremenima iskušenja moramo da vidimo solidarnost i odlučnost, posebno evropskih zemalja i naših bliskih partnera, da pokažu svoju solidarnost, svoju posvećenost međunarodnoj vladavini i odbrani demokratije.

"Ono što je u pitanju nije samo Ukrajina, već stabilnost u Evropi. Ne samo EU, već Evropa kao kontinent - to znači sigurnost i stabilnost svake zemlje", istakao je Stano.

XS
SM
MD
LG