Linkovi

Raste broj kompanija koje traže reformu zakona o oružju


Oružje na policama Volmartove radnje u El Pasu, u Teksasu
Oružje na policama Volmartove radnje u El Pasu, u Teksasu

Najveći američki maloprodajni lanac Volmart saopštio je u utorak da će prestati da prodaje municiju za pištolje i pojedino poluautomatsko oružje u svim radnjama širom Sjedinjenih Država i zatražio od potrošača da ne nose vatreno oružje u prodavnici, iako to dozvoljavaju zakoni pojedinih saveznih država.

Volmart je takođe pozvao na pooštravanje bezbednosne provere kupaca oružja, kao i oduzimanje oružja osoboma sklonim nasilju. Gotovo istu poruku uputio je i lanac prehrambenih prodavnica Kroger.

"Jasno je da je status kvo neprihvatljiv. U našoj kompaniji su se tokom jedne nedelje dogodila dva užasna događaja i mi nikada nećemo biti isti", naveo je izvršni direktor Volmarta Dag Mekmilon u pismu zaposlenima.

Mekmilon je rekao da je kompanija donela odluku o prestanku prodaje municije posle njegove posete El Pasu u Teksasu, gde je naoružani napadač u Volmartovoj radnji ubio 22 osobe.

Kompanija Kroger saopštila je da "raste broj Amerikanaca koji više ne žele status kvo i koji traže konkretne i razumne reforme zakona o oružju", te da se "pridružuje onima koji ohrabruju zvaničnike da usvoje zakone o bezbednosnoj proveri kupaca oružja i oduzimanju oružja onima kod kojih postoji rizik od nasilja".

Odluke kompanija Volmart i Kroger pozdravili su aktivisti za kontrolu oružja, dok je Nacionalno udruženje vlasnika vatrenog oružja ocenilo da su podlegli pritisku "elita koje su protiv oružja".

Prema istraživanjima, prodavnice oružja u Sjedinjenim Državama su prošle godine zaradile 11 milijardi dolara, a 19 odsto profita otpada na municiju.

Volmart je prethodno prestao da prodaje poluautomatsko oružje i povećao starosnu granicu za kupovinu oružja na 21 godinu.

XS
SM
MD
LG