Linkovi

El Paso i Dejton odaju poštu žrtvama, Tramp obilazi oba grada


Memorijal za žrtve napada u El Pasu, 6. jul 2019.
Memorijal za žrtve napada u El Pasu, 6. jul 2019.

Predsednik Donald Tramp trebalo bi u sredu da poseti El Paso, pogranični grad u Teksasu, gde su u napadu protekle subote ubijene 22 osobe.

Tramp će posetiti El Paso, grad sa velikom hispanskom populacijom, u trenutku kada ga demokrate optužuju da oštrom anti-imigracionom retorikom podstiče rasne podele, iako je u ponedeljak rekao da Amerikanci moraju da "osude rasizam i ideju o superiornosti belaca".

Masakr u El Pasu, zajedno sa masovnim ubistvom u Dejtonu u Ohaju koje se dogodilo 13 sati kasnije, pokrenuo je i novu žestoku debatu o oružanom nasilju u Americi.

Tramp, koji takođe planira da poseti Dejton, predložio je oštriji nadzor interneta, reformu zakona u oblasti mentalnog zdravlja i češće izricanje smrtne kazne.

Stanovnici Dejtona polažu cveće za žrtve napada
Stanovnici Dejtona polažu cveće za žrtve napada

Osumnjičeni za masovno ubistvo u El Pasu, 21-godišnji belac Patrik Kruzijus, optužen je za teško ubistvo nakon što je otvorio vatru na kupce u lokalnom Volmartu. Tužlaštvo je saopštilo da će tražiti da se Kruzijus, ako bude proglašen krivim, osudi na smrtnu kaznu.

Osumnjičeni je pre napada na jednom vebsajtu objavio dug anti-imigracioni manifesto što je, kako navode vlasti, dokaz da je masakr rasno motivisan. Među žrtvama je osmoro Meksikanaca, saopštila je meksička vlada.

U Dejtonu, napadač je za manje od minuta ubio devotoro ljudi, pre nego što ga je ubila policija.

Guverner Ohaja Majk Devajn je pod pritiskom javnosti, posle napada, predložio usvajanje zakona koji bi vlastima omogućio da oduzmu oružje ljudima za koje policija ili porodica veruju da bi mogli da naude sebi ili drugima.

U međvremenu, policija pokušava da utvrdi motiv za napad u Dejtonu, za koji je odgovoran 24-ogodišnji Konor Bets. Među žrtvama je i njegova sestra.

XS
SM
MD
LG