Linkovi

Desnica u centru pažnje, levica jača u Bavarskoj


Anton Hofrajter ko-lider frakcije Zelenih biciklom stiže na razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.
Anton Hofrajter ko-lider frakcije Zelenih biciklom stiže na razgovore sa kancelarkom Angelom Merkel.

Uspon desnice u Nemačkoj je dobro dokumentovan - ali u južnoj državi Bavarskoj, desničarska popularnost je u senci suprotnog dela političkog spektra. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Zelena stranka, koja je na drugom mestu, prednjači uoči izbora u Bavarskoj zakazanih za 14. oktobar, posle kojih bi mogla da bude ključna u sastavljanju buduće koalicije. Levo orijentisani političari širom Evrope prate situaciju sa izuzetnim interesovanjem, jer traže načine da se suprotstave postojećem talasu krajnje desnice.

U prestonici Bavarske, Minhenu, Oktobarfest je u punom jeku, dok Katerina Šulce očekuje dodatne dobre vesti. Tridesetogodišnja ko-liderka Zelene stranke tvrdi da se politička klima menja. Ankete pokazuju da vodi ispred socijaldemokrata kao i kandidata desničarske Alternative za Nemačku.

“Mnogi su ovih dana siti stalnih priča o mržnji, govoru mržnje, eskalaciji toga. Mi na to nismo fokusirani. Naravno da postoje izazovi koje treba rešavati hrabro. Međutim, potrebna su nam rešenja, a ne konstantna žalopojka da ništa ne valja.”

Takva poruka kao da ima odjeka. Zelena stranka je ispred socijaldemokrata u nekoliko gradova. Oni zastupaju radikalno drugačiju platformu, slobodne granice, dublju evropsku integraciju i govore o tome kako su ponosni zbog prijema milion izbeglica.”

“Govoriti na taj način u uslovima pojačanog straha, uspona desnice i zatvaranja Nemačke - ide im na ruku”, objašnjava Julijan Gepfart iz Londonske škole za ekonomiju i političke nauke.

I Zeleni igraju na kartu lokalne izborne baze

Uspon krajnje desnice privukao je veliku pažnju medija, dok je prema anketama desničarska Alternativa za Nemačku, AfD na trećem mestu.

“Naravno najšokantnija vest je obično i vodeća vest. Zato ova vest nije u žiži kao što je vest o usponu Alternative za Nemačku.”

Zeleni uče od suparničke taktike, igrajući na kartu lokalne izborne baze..

“Usvajajući čak i ton sličan Alternativi za Nemačku. Na primer, ističe se pojam ‘domovine’, koji se objašnjava ekološkim kategorijama.”

U tom smislu, Zeleni su kritikovali i velike građevinske projekte u Bavarskoj kao štetne za prirodnu sredinu. Međutim, da li će ovakav nastup povećati popularnost “Zelenih”?

“Pojedini aspekti, koji donose uspeh Zelenima zapaženi su i u mnogim drugim evropskim zemljama. Na primer, slabosti glavne dve stranke, desno od centra i desno od centra u Nemačkoj, kao I debata koja deli birače na one koji su za potpuno zatvaranje ili ekstremno otvraranje granica”, ističe Leopold Traugot iz Grupe za analizu "Politika otvorene Evrope".

Sada kada su dobili na zamahu, Zeleni tek treba da prošire svoj uticaj po Nemačkoj i drugde u Evropi. Medjutim, bez obzira na skeptike, politički rascepkana Evropa, stekla je još jednu boju.

XS
SM
MD
LG