Linkovi

Politički zastoj u Nemačkoj, rizik za Evropu i transatlantski savez?


Nemačka kancelarka Angela Merkel

Protekla 2017. pokazala se neobičnom za Nemačku, koja je za razliku od mnogih evropskih zemalja uspešno sledila konzensus kao politički kurs koji je garantovao političku stabilnost i ekonomski prosperitet zemlje.

Pobedu Angele Merkel na septembarskim izborima, na kojima je osvojila istorijski četvrti mandat za položaj kancelarke, u prvi mah je pozdravljen kao znak kontinuiteta i dokaz da je populizam koji je zahvatio druge u Evropi, zaobišao najveću i najvažniju evropsku silu.

“Birači su videli šta znači bregzit, i šta se događa u Americi, i odlučili: ‘neka, hvala’,” upozorava Čarls Kapčan, bivši specijalni predsednički savetnik u Obaminoj administraciji i ekspert uglednog Saveta za spoljopolitičke odnose.

Kapčan ističe da je Nemačka u eri Merkelove, stalno dobijala na uticaju o najvažnijim pitanjima - od Rusije, izbeglica do krize evrozone.

“Bila je ‘evropsko sidro’ u prethodnih najmanje deset godina, ne samo zato što je Nemačka najuticajniji akter u Evropi, nego zato što je uspela da dominira evropskim prostorom kao nijedan političar dosada."

Nemačka je postala nezamenljiva evropska država, a kancelarkine odluke su bile ključne za razvoj ukupne Evropske unije, dodaje Kapčan.

Međutim, Stiven Sejbo analitičar Instituta za savrmenu germanisitku, kaže da se situacija znatno promenila posle nedavnih opštih izbora u Nemačkoj. Bez obzira na pobedu kancelarke Merkel, zabrinjavajuće je što je njen konzervativni blok ovog puta osvojio svega 33 odsto glasova - najmanji procenat od 1945. do danas.

“Ojačali su neonacisti, kao i stranka ‘Levica’, koja je pod uticajem Rusije, što je okrnjilo i njenu političku bazu,” kaže Sejbo.

Po njemu, glavni razlog pada popularnosti Merkel i njene vlade je odluka kancelarke “da prihvati rizik ulaska milion muslimana, u zemlju koja sa teškoćom asimiluje čak svoju tursku populaciju, i još nije integriisala bivšu Istočnu Nemačku", nastavlja Sejbo.

"To je ne samo podstaklo opšti pesimizam," kaže Sejbo, "već i pobunu protiv politike multikulturalizma kao i iznendane pozive na odbranu nemačkih nacionalnih interesa - što je tabu tema još od 1945. ”

Nemački kancelari su sve do danas formirali uspešne koalicije. Ovog puta, Merkelov prvi pokušaj da svoj blok udruži sa dve mnogo manje stranke, nije uspeo. Na nagovor predsednika Frank-Valter Štajnmajera - Martin Šulc, lider socijal-demokrata, prihvatio je pregovore, ali isključivo pod uslovima njegove stranke, što znači na račun konzervativnog bloka.

Kapčan i Sejbo se slažu, ukoliko dođe do slabljenja Angele Merkel, ceo evropski projekat kao i čvrstina transatlantskih odnosa mogli bi da budu dovedeni u pitanje.

XS
SM
MD
LG