Linkovi

Tramp brani Agenciju za imigraciju od "liberalne levice"


Stotine aktivista protestuju zbog pristupa Trampove administracije porodicama koji ilegalno prelaze meksičko-američku granicu.

Predsednik Tramp brani američku Agenciju za imigraciju i carine (ICE) dok pojedine opozicione demokrate pozivaju na njeno ukidanje.

"Liberalna levica, takođe poznata pod imenom demokrate, želi da se ratosilja agencije ICE, koja obavlja fantastičan posao i žele otvorene granice. Kriminal bi se oteo kontroli!", rekao je Tramp u jednom od nekoliko tvitova proteklog vikenda u kojima je izrazio podršku Agenciji za imigraciju i carine.

Desetine hiljada demonstranata protestovale su u subotu širom SAD zbog politike "nulte tolerancije" koja zahteva hapšenje svake osobe koja ilegalno pređe granicu Meksika i SAD. Učesnici protesta takođe su pozivali da se više od 2.000 imigrantske dece razdvojene od roditelja po ulasku u Ameriku, koje vlada ih drži u prihvatnim centrima, odmah spoji sa roditeljima.

Protest ispred Bele kuće u Vašingtonu 30. juna 2018.
Protest ispred Bele kuće u Vašingtonu 30. juna 2018.

Federalni sudija naredio je vladi da u naredne tri nedelje organizuje spajanje porodica ali vlasti nisu mnogo napredovale u sprovođenju te naredbe. 20. juna Tramp je objavio uredbu obećavajući da će, kada to bude moguće, okončati razdvajanje porodica.

Tramp nije direktno komentarisao proteste održane u velikim i malim gradovima širom zemlje. Međutim, rekao je: "Kada ljudi ilegalno uđu u našu zemlju, moramo da ih ODMAH ispratimo preko granice a da ne prolazimo kroz godine pravnih manevara. Naši su zakoni najgluplji na svetu."

Neki istaknuti demokratski zakonodavci koji razmišljaju da se kanduju za predsednika 2020. godine, pozvali su na zatvaranje Agencije za imigraciju, koja je deo vladinog sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Senatorka Kirsten Džilibrend iz Njujorka rekla je za CNN prošle nedelje da je ICE postao "sila deportacije" i da bi "trebalo da se ukine, krene ispočetka, ponovo osmisli agencija i izgradi nešto što zaista funkcioniše."

Senatorka Kirsten Džilibrend iz Njujorka sa aktivistima ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu 28. juna 2018.
Senatorka Kirsten Džilibrend iz Njujorka sa aktivistima ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu 28. juna 2018.

Senatorka Kamala Haris iz Kalifornije izjavila je za nekoliko medijskih kuća da bi vlada "možda" ili "verovatno" trebalo da krene od nule i izgradi novu agenciju za imigraciju.

Tramp je međutim u više tvitova branio agenciju i u subotu poručio, "Hrabrim muškarcima i ženama Agencije za imigraciju, ne brinite i ne klonite duhom. Obavljate fantastičan posao i štitite nas iskorenjujući najgore kriminalne elemente."

Takođe je izneo netačnu tvrdnju da "nikada nije pritiskao republikance u Predstavničkom domu" prošle nedelje da glasaju za imigracionu reformu kojom bi se ozakonila njegova uredba o okončanju razdvajanja dece od roditelja uhapšenih prilikom prelaska američko-meksičke granice. Prošle nedelje Tramp je republikancima rekao da bi trebalo da usvoje "snažan ali pravičan zakon o imigraciji."

Melvin Garsija, deportovan iz SAD, razdvojen je od svoje 12-godišnje ćerke na graničnom prelazu Mekalen. Agenciji Rojters pokazao je pismo u kojem ga američka imigraciona služba obaveštava da mu se ćerka nalazi u pritvoru za maloletnike u Teksasu i čeka izlazak pred sudiju.
Melvin Garsija, deportovan iz SAD, razdvojen je od svoje 12-godišnje ćerke na graničnom prelazu Mekalen. Agenciji Rojters pokazao je pismo u kojem ga američka imigraciona služba obaveštava da mu se ćerka nalazi u pritvoru za maloletnike u Teksasu i čeka izlazak pred sudiju.

Međutim, zakonski predlog je odbačen velikom većinom glasova, uz veliko protivljenje demokrata i podeljene glasove republikanaca. Njime bi se obezbedilo izdvajanje 25 milijardi dolara za izgradnju zida duž granice, što je Trampov prioritet. Najkonzervativniji republikanski zakonodavci protivili su se predlogu zato što se njime otvara put ka državljanstvu za stotine hiljada mladih imigranata koje su roditelji pre više godina ilegalno uveli u zemlju. Ti republikanci smatraju da je takva odredba "ravna amnestiji" za kršitelje zakona.

Tramp je izjavio da je znao da taj zakonski predlog, čak i da prođe Predstavnički dom ne bi bio usvojen u Senatu zbog protivljenja demokrata. Republikanci imaju tesnu većinu u Senatu od 51 prema 49 glasova ali je za usvajanje zakona o imigraciji potrebna "super-većina" od 60 senatora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG