Linkovi

Putin telefonom poželeo Vučiću uspeh na izborima, potvrdio da će posetiti Srbiju


Predsednici Srbije i Rusije tokom susreta za vreme drugog foruma "Pojas i put" u Pekingu, 26. aprila 2019.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izrazio je, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uverenje u pobedu liste koju na predstojećim izborima predvodi Vučić i poželeo mu svaki uspeh, kako lični tako i politički, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

Vučić je, kako se navodi, zahvalio Putinu za priliku da ponovo, samo mesec dana od prethodnog telefonskog razgovora, razmene mišljenja o različitim pitanjima bilateralnih i međunarodnih odnosa. On je Putinu zahvalio na pozivu da 24. juna prisustvuje Paradi pobede u Moskvi i istakao da mu je velika čast da učestvuje na proslavi 75-godišnjice pobede nad fašizmom.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o regionalnim pitanjima, a najviše vremena posvetili su pitanju Kosova i Metohije, posebno o onome što se u vezi sa tim pitanjem događa na međunarodnoj političkoj sceni.

Putin je rekao da će o tome nasamo da razgovara sa Vučićem sledeće nedelje u Moskvi, prilikom obeležavanja pobede nad fašizmom. Putin je naglasio da će Rusija da podrži Srbiju kada je reč o Kosovu i Metohiji i da je jasno da nijedna odluka ne može da bude doneta bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vučić je još jednom zahvalio predsedniku Putinu na aktivnoj podršci Rusije državnim i nacionalnim interesima Srbije, na principima međunarodnog prava i pravde.

Pristalice ruskog predsednika Putina i predsednika Srbije nose transparent sa njihovim fotografijama tokom dočeka predsednika Putina u Beogradu 17, januara 2019.
Pristalice ruskog predsednika Putina i predsednika Srbije nose transparent sa njihovim fotografijama tokom dočeka predsednika Putina u Beogradu 17, januara 2019.

Predsednik Putin je potvrdio da će ponovo da poseti Srbiju kako bi prisustvovao centralnoj državnoj svečanosti osvećenja hrama Svetog Save i istakao da će Rusija da pomaže interese Srbije, kao i da štiti interese Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je rekao i da sa zadovoljstvom očekuje posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu ove nedelje. „To što je za prvu posetu inostranstvu posle prinudne pauze izazvane pandemijom korona virusa izabrao našu zemlju, za nas je još jedna potvrda najbližih prijateljskih odnosa i izvanrednog strateškog partnerstva“, istakao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će imati priliku da sa ministrom Lavrovom detaljno razgovara kako o pitanjima srpsko-ruske političke i ekonomske saradnje, tako i o situaciji na Balkanu i aktuelnim kretanjima u svetu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG