Linkovi

Šta su dogovorile ruska i ukrajinska strana?


Pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu
Pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu

ISTANBUL - Rusija je odlučila da drastično smanji vojne aktivnosti oko Kijeva i Černigova, saopštio je zamenik ministra odbrane Aleksander Fomin nakon pregovora ruske i ukrajiske delegacije u Istanbulu.

Fomin je rekao da je takva odluka doneta u cilju stvaranja uzajamnog poverenja i uslova za dalje pregovore dveju strana.

Generalštab će objaviti detalje u vezi sa ovom odlukom, kada se ruska delegacija vrati u Moskvu, kaže Fomin.

Ukrajina je predložila da usvoji akt o neutralnom statusu u zamenu za bezbednosne garancije, što znači da se ne bi priključivala vojnim savezima, niti na svojoj teritoriji dozvolila vojne baze, rekli su ukrajinski pregovarači.

"Ako uspemo da konsolidujemo ključne stavke, za nas je to najvažnije, onda će Ukrajina biti u poziciji da fiksira svoj trenutni status države koja nije u savezima i nije nuklearna: Nećemo imati vojne baze na svojoj teritoriji, niti ćemo ulaziti u vojne saveze", rekao je glavni ukrajinski pregovarač Oleksandar Čali.

Odredili su da će Izrael i članice NATO-a, Kanada, Poljska i Turska pomoći da se takve garancije obezbede.

Predlog uključuje i 15-godišnji period konsultacija o statusu Krima koji je anektirala Rusija.

Sve navedeno će stupiti na snagu samo u slučaju prekida vatre, rekli su ukrajinski pregovarači.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da će proučiti ukrajinski predlog i predočiti ga predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Pregovori dve strane održani su u Istanbulu i prvi su sastanak uživo od 10. marta. Rusija je krenula u invaziju na Ukrajinu 24. februara, ali nije osvojila veće gradove zbog snažnog otpora ukrajinske vojske.

XS
SM
MD
LG