Linkovi

SAD: Rusija jača pozicije u istočnoj Ukrajini


Granatiranje Severodonjecka, u regionu Donbas, 6. april 2022.(Foto: AFP / Fadel Senna)
Granatiranje Severodonjecka, u regionu Donbas, 6. april 2022.(Foto: AFP / Fadel Senna)

Sjedinjene Država vjeruju da je Rusija počela da jača i ponovo snabdijeva trupe u Donbasu, u istočnoj Ukrajini, rekao je u ponedeljak neimenovani visoki zvaničnik Pentagona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedeljak da Rusija nagomilava hiljade vojnika za novu ofanzivu na istoku, dok je Moskva poručila da neće zaustaviti vojnu operaciju u Ukrajini zbog daljih mirovnih razgovora.

Uprkos ruskim naporima da se ponovo opreme trupe u Donbasu, SAD ne vjeruju da je to početak nove ofanzive u tom regionu, rekao je američki zvaničnik.

"Vjerujemo da su to napori da se ojačaju i snabdiju njihove snage u Donbasu, oni su i dalje sjeverno od Izjuma", rekao je zvaničnik novinarima. Izjum je 180 kilometara sjeverno od grada Donjecka.

U region se šalju ruska vozila koja obuhvataju komandne i kontrolne elemente i osoblje za vadzuhoplovne i pješadijske jedinice, rekao je zvančnik Pentagona.

Rusija se prošle nedelje povukla iz okoline Kijeva, i poslala neke snage u Bjelorusiju za dodatne zalihe. Američki zvaničnik rekao je da ima dokaza da se neki vojnici iz te zemlje kreću ka istoku.

Rusija i dalje drži većinu bataljona u Ukrajini, među kojima je i više od 55 na jugu. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske rakete u nedelju uništile protivraketne sisteme S-300 koje je Ukrajini poslala jedna evropska zemlja.

Američki zvaničnik rekao je da su SAD upoznate sa vazdušnim napadom na aerodrom Dnjepro, u kojem je uništena neka infrastruktura, ali da nema dokaza da je uništen S-300.

XS
SM
MD
LG