Linkovi

Zelenski: Verovatno na desetine hiljada ubijenih u ruskim napadima na Marijupolj


Arhiva - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govori tokom intervjua za Asošijeted pres, na stepenicama svog kabineta u Kijevu, Ukranina, 9. aprila 2022.
Arhiva - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski govori tokom intervjua za Asošijeted pres, na stepenicama svog kabineta u Kijevu, Ukranina, 9. aprila 2022.

Desetine hiljada ljudi verovatno je ubijeno u ruskim napadima na grad Marijupolj na jugoistoku zemlje, rekao je u ponedeljak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, tražeći od Seula bilo kakvu vojnu pomoć koju bi Severna Koreja mogla da pruži.

"Marijupolj je uništen, ima na desetine hiljada mrtvih, ali čak i uprkos tome, Rusi ne zaustavljaju ofanzivu", rekao je Zelenski u video obraćanju južnokorejskim poslanicima.

Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko rekao je za agenciju Asošijeted pres da je više od 10.000 civila stradalo tokom ruske opsade grada, i da bi broj žrtava mogao da premaši 20.000, te da "leševi prekrivaju ulice".

Bojčenko je takođe rekao da su ruske snage u grad dopremile pokretni krematorijum da bi se otarasile tela i da odbijaju da dozvole humanitarne konvoje u pokušaju da zataškaju krvoproliće.

Zelenski nije precizirao koje oružje traži, ali je rekao da Južna Koreja ima mnogo oružja koje ne samo da može da pomogne u spasavanju života običnih Ukrajinaca, već i da spreči Rusiju da napadne druge nacije.

"Ukrajini su potrebne razne vojne tehnologije od aviona do tenkova", rekao je on posredstvom prevodioca. "Južna Koreja može da nam pomogne".

Južnokorejski ministar odbrane Suh Vuk i ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov razgovarali su u petak telefonom na Reznikovov zahtev. Reznikov je zahvalio Suhu na slanju humanitarne pomoći i zaliha i zatražio od Južne Koreje da pošalje protivvazdušno oružje, saopštilo je u ponedeljak ministarstvo odbrane Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG