Linkovi

Putin i Ši potvrdili savezništvo i ponovili tvrdnje o navodnom mešanju Zapada


Vladimir Putin i Đi Đinping tokom virtuelnog razgovora (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Rusija i Kina trebalo bi da budu posvećene u odbacivanju mešanja Zapada i odbrani svojih interesa u oblasti bezbednosti, saglasili su se predsednici dve države Vladimir Putin i Ši Đinping tokom video poziva koji su održali.

"Trenutno se određene međunarodne snage pod maskom demokratije i ljudskih prava mešaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije i brutalno gaze međunarodno pravo i priznate norme međunarodnih odnosa", izvestila je kineska državna novinska agencija Sinhua citirajući kineskog predsednika, prenosi Rojters.

Njihov susret održan je osam dana pošto su u sličnom formatu razgovarali Putin i američki predsednik Džo Bajden.

Jurij Ušakov, predstavnik Kremlja, izjavio je da je Ši Putinu ponudio podršku u nastojanjima da ostvari, kako je ukazano, obavezujuće bezbednosne garancije za Rusiju od Zapada. Takođe, kako je preneo Ušakov, Ši je ruskom predsedniku rekao i da razume zabrinutost Moskve.

Prema njegovim rečima, dvojica državnika kritikovali su formiranje novih vojnih saveza – poput partnerstva između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država ili pak savezništva Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država.

Tokom razgovora, Putin je rekao da se raduje susretu sa Šijem na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koje se održavaju u Februaru.

Inače, to je događaj kome zvaničnici američke vlade neće prisustvovati zbog, kako je ranije ukazano, zločina počinjenih protiv pripadnika islamske zajednice u zapadnom regionu Šinđang.

Agencija Rojters navodi da je razgovor dvojice predsednika prikazao u kolikoj meri se Rusija i Kina oslanjaju jedna na drugu u trenutku napetosti njihovih odnosa za Zapadom. Kina je pod pritiskom zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, a Rusija se nalazi pod optužbama zbog zaoštravanja odnosa prema Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG