Linkovi

Gutereš: Rusija i Ukrajina daleko od mirovnog sporazuma


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: Reuters/VOA graphic)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: Reuters/VOA graphic)

"Još smo daleko od mira - verujem da je mir od suštinskog značaja", poručio je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

"Lagao bih kada bih rekao da bi se tako nešto uskoro moglo dogoditi", rekao je zvaničnik svetske organizacije, aludirajući na okončanje rata dve države.

"Bilo bi naivno misliti da smo blizu mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma - spreman sam da pružim podršku procesu. Nastavljam kontakte sa obe strane. Nadam se da će se jednog dana stvoriti mogućnosti da se pređe na viši nivo diskusije", rekao je Gutereš.

Kako je ukazao, teme razgovora bili su izvoz žitarica iz crnomorskih luka, zarobljenici ruskog rata u Ukrajini i ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju koju kontrolišu ruske snage.

"Razgovarali smo o preprekama koje postoje u vezi sa izvozom ruske hrane i đubriva. Trenutno u svetu imamo dramatičnu situaciju u vezi sa đubrivom. Rizikujemo da tržište bude ugroženo. Iz raznih dedlova sveta stiž informacije da se obrađuje manje zemlje nego ranije. Rizikujemo da se dogodi nestašica hrane" upozorio je Gutereš nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom.

Zvaničnik svetske organizacije kaže da je tema bio i napad na zatvor u gradu Olenivka, na liniji fronta, u delu Donjecke pokrajine koji pod kontrolom drže proruski separatisti.

"Razmatrali smo i pitanje ratnih zarobljenika, razgovarali o misiji koja bi se bavila utvrđivanjem činjenica u vezi sa napadom u gradu Olenivka u kom su poginule desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika. Ruska strana obećala je da neće biti prepreka - bez obzira na to koji način za to izaberemo. Tema razgovora bila je i elektrana u azgovarali smo o Zaporožju, kao drugim pitanjima relevantnim u ovoj situaciji", rekao je Gutereš novinarima.

Zvanični Kremlj je saopštio da je ruski predsednik generalnom sekretaru UN-a preneo da pozdravlja, kako je precizirano, konstruktivnu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) nakon posete njenih stručnjaka ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U saopštenju nakon razgovora navedeno je da su Putin i Gutereš razgovarali o dogovoru o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka - kao i o izvozu hrane i đubriva.

"Putin još nije shvatio da je invazija greška"

U istom danu, nemački kancelar Olaf Šolc preneo je da ruski predsednik još nije shvatio da je odluka o invaziji na Ukrajinu bila greška.

Tu konstataciju Šolc je izneo nakon jednoiposatnog telefonskog razgovora sa Putinom održanom u utorak.

Nemački kancelar je u razgovoru sa Putinom – od ruskog predsednika zatražio da nađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini zasnovan na potpunom povlačenju ruskih trupa – što je pre moguće.

Ruska vojska se povlači pred ukrajinskim kontranapadima

Ukrajinska vojska nastavila je da osvaja teritoriju koju je ranije okupirala Rusija na severoistoku zemlje, a zvaničnici saopštavaju da nameravaju da povrate svu teritoriju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je vojska oslobodila oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije u septembru, uglavnom severoistočno od Harkova. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi informaciju o tome koliko je teritorije povratila Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Zelenski peva himnu za vreme posete gradu Izjumu u regionu Harkov, 14. septembra 2022, na fotografiji koju je njegova pres služba dostavila agenciji Asošijeted pres.
Ukrajinski predsednik Zelenski peva himnu za vreme posete gradu Izjumu u regionu Harkov, 14. septembra 2022, na fotografiji koju je njegova pres služba dostavila agenciji Asošijeted pres.

Zelenski je u sredu posetio grad Izjum, gde je razgovarao sa vojnicima i zahvalio im na naporima i uspešnom preuzimanju tog područja od ruskih snaga prošle nedelje. "Naši vojnici su tu. To je veoma važno, ljudima pruža podršku. Vidim kako im građani prilaze, koliko im to znači. To znači da se život vraća sa našom vojskom."

Posle skoro šest meseci pod ruskom okupacijom, Izjum je u velikoj meri razoren, a stambene zgrade su potamnele i pune rupa od artiljerijskih napada. Od nekih zgrada su ostale samo ruševine.

“Ovaj prizor je šokantan, ali ne i meni", rekao je Zelenski novinarima, "jer smo iste prizore videli u Buči, na prvim teritorijama oslobođenim od okupacije, iste uništene zgrade, ubijene ljude..."

Savetnik predsednika Oleksi Arestovič izjavio je da ukrajinska vojska sada napada grad Liman u Donjecku i pokušava da osvoji teritoriju i u Lugansku, koji je pod ruskom kontrolom.

"U toku je napad na Liman. Toga se i najviše boje - da uzmemo Liman i onda nastavimo do Lisičanska i Severodonjecka", kazao je Arestovič, aludirajući na dva delika grada u Lugansku koje je Rusija osvojila u julu.

Lider samoproklamovane Donjecke republike, Denis Pušilin, međutim kaže da trupe lojalne Moskvi uspešno odolevaju pred ukrajinskim kontranapadom na Liman.

Američki predsednik Džo Bajden predviđa da će rat biti dug., u odgovoru na pitanje da li se dešava prekretnica u ratu u Ukrajini, ocenjuje da je teško reći.

"Jasno je da su Ukrajinci ostvarili značajan napredak. Ali, mislim da će se rat odužiti", rekao je Bajden.

Bela kuća, koja je do sada Ukrajini donirala milijarde dolara u oružju i pomoći, najavila je još jedan paket pomoći u narednim danima.

Otkako je Moskva napustila svoj glavni bastion, što se ujedno smatra i najvećim porazom Rusije u dosadašnjem ratu, ukrajinske snage su vratile pod kontrolu desetine gradova i sela.

Zamenica ministra odbrane Hana Majlar rekla je da je od ruske okupacije oslobođeno oko 150.000 ljudi

"Cilj je da se oslobodi Harkovska oblast i šire, sve teritorije koje je okupirala Ruska Federacija".

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov rekao je da nadležni sada pokušavaju da sakupe dokaze o ruskim ratnim zločinima tokom okupacije, i da pronađu tela žrtava.

Rusija negira da je počinila ratne zločine.

XS
SM
MD
LG