Linkovi

Putin preti proizvodnjom novih raketa


Ruski predsednik Vladimir Putin govori na konferenciji u Vladivostoku, 5. septembar 2019.
Ruski predsednik Vladimir Putin govori na konferenciji u Vladivostoku, 5. septembar 2019.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će Rusija proizvoditi rakete zabranjene do prošlog meseca, kada su se Moskva i Vašington povukli iz nuklearnog sporazuma, ali da će ih razmestiti samo ako to urade Sjedinjene Države.

"Otvoreno smo rekli da nećemo razmeštati ništa nakon što su Amerikanci testirali takvu raketu. Proizvodićemo ih, naravno, ali ih nećemo raspoređivati u područja gde nema američkih raketnih sistema te vrste", rekao je Putin na ekonomskoj konferenciji u Vladivostoku.

Sjedinjene Države su se drugog avgusta povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, koji je zabranjivao krstareće i balističke rakete dometa od 500 do 5.500 hiljada kilometara. Američka administracija se odlučila na taj potez zbog, kako je saopštila, višegodišnjeg ruskog kršenja sporazuma. Moskva je odbacila te optužbe.

Tenzije su se dodatno zaoštrile nakon što je Vašington saopštio 18. avgusta da je izveo raketnu probu i da će prikupljeni podaci biti upotrebljeni za razvoj "budućih kapaciteta srednjeg dometa".

Putin je rekao u Vladivostoku da je zabrinut zbog vijesti iz Vašingtona o razmeštanju raketa u Japanu i Južnoj Koreji, s obzirom na to da je reč o lokacijama s kojih se može pogoditi ruska teritorija.

Ruski lider je prošlog meseca upozorio da će Rusija odgovoriti recipročnim merama, ako Sjedinjene Države razviju nuklearne projektile kratkog i srednjeg dometa posle kraha ključnog nuklearnog sporazuma iz perioda Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG