Linkovi

SAD ubrzavaju razvoj oružja kao odgovor Rusiji


Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom godišnje konferencije za štampu u Moskvi, Rusija, 20. decembra 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom godišnje konferencije za štampu u Moskvi, Rusija, 20. decembra 2018.

Sjedinjene Države pojačaće istraživanja hipersoničnog ofanzivnog i defanzivnog oružja, kao odgovor na ruski test hipersoničnog projektila sposobnog da nosi nuklearno oružje.

"Dok su Sjedinjene Države bile svetski lider u istraživanju hipersoničnih sistema tokom mnogo decenija, nismo izabrali da to pretvorimo u oružje", rekla je portparola Sekretarijata za odbranu Mišel Baldanza za Glas Amerike. "Oni koji su odlučili da hipersonično pretvore u oružje stvaraju ratno-borbenu asimetriju na koju moramo da odreagujemo".

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je nadgledao test u sredu, rekao je da je to oružje nemoguće presretnuti i da će ono obezbediti Rusiji bezbednost u decenijama koje dolaze.

On je to nazvao "odličnim novogodišnjim poklonom naciji".

Oružje, nazvano Avangard, odvaja se od rakete nakon lansiranja i klizi nazad ka zemlji brzinama većim od brzine zvuka.

"Avangard je nepovrediv i nemoguć za presretanje bilo kojim postojećim i potencijalnim antiraketnim sistemom potencijalnih protivnika", rekao je Putin nakon probe.

On je rekao da će oružje postati deo ruskih Strateških raketnih snaga sledeće godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u ruskom Ministarstvu odbrane, u Moskvi, Rusija, 18. decembra 2018.
Ruski predsednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u ruskom Ministarstvu odbrane, u Moskvi, Rusija, 18. decembra 2018.

Pentagon je svestan ruskog napretka u naoružanju već neko vreme. U martu, Putin se hvalio posedovanjem arsenala novog strategijskog nuklearnog oružja koje može da pogodi bilo koji cilj u svetu. U to vreme, pres sekretarka Bele kuće Sara Halbi Sanders rekla je da je Putin samo "potvrdio šta vlada Sjedinjenih Držva zna već dugo".

Baldanza kaže da će SAD sada pojačati svoj fokus na hipersonično oružje. "Istražujemo opcije za oružje lansirano sa zemlje, mora ili iz vazduha, kako bi držali pod rizikom vredne, teško branjene i vremenski kritične ciljeve u relevatnom dometu, čime bi obezbedili svoju sposobnost dominacije na bojnom polju do 2028".

Test je stigao u vreme pojačanih tenzija između Moskve i Vašingtona usled optužbi za rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016, konflikt u Ukrajini i rat u Siriji.

Dopisnik za nacionalnu bezbednost, Džef Seldin, učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG