Linkovi

Putin najavljuje raspoređivanje nuklearnih raketa uoči godišnjice rata u Ukrajini


Putin u godišnjem obraćanju parlamentu Rusije, 21. februar 2023.
Putin u godišnjem obraćanju parlamentu Rusije, 21. februar 2023.

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će Rusija posvetiti dodatnu pažnju jačanju svojih nuklearnih snaga, odnosno da će rasporediti nove interkontinentalne balističke rakete, hipersonične projektile i nove podmornice. Istovremeno, na terenu u Ukrajini, uoči prve godišnjice rata, vode se borbe na glavnoj liniji fronta na istoku.

Godinu dana otkako je naredio invaziju na Ukrajinu, Putin je nagovestio da je spreman da ukine kontrolu nuklearnog naoružanja - uključujući i moratorijum velikih sila na nuklearna testiranja - ako se Zapad ne povuče iz Ukrajine.

Ruski predsednik je svom godišnjem obraćanju parlamentu u utorak najavio da se Rusija povlači iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START, kao i da će staviti nove strateške sisteme u stanje pripravnosti.

Bajden i NATO saveznici potvrdili podršku Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

„Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade“, rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete na kopnu, u moru i vazduhu.

Putin je najavio da će interkontinentalne balističke rakete Sarmat biti raspoređene ove godine.

Raketa duga 35 metara ima domet od 18.000 km i može da nosi najmanje 10 vozila, od kojih svako ima bojevu glavu. Takođe može da nosi i hipersonična klizna vozila Avangard.

Pored toga, rekao je Putin, Rusija će nastaviti masovnu proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema Kinžal i početi masovne isporuke morskih hipersoničnih raketa Cirkon.

Putin je takođe rekao da će Rusija nastaviti da razvija sve domene konvencionalnih oružanih snaga, poboljšati obuku, dodati naprednu opremu, ojačati industriju oružja i promovisati vojnike koji su se dokazali u borbi.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici ocenili su Putinove izjave o nuklearnom oružju kao skretanje pažnje sa propale ruske vojne kampanje na terenu.

Borbe oko Bahmuta

Zapadni zvaničnici veruju da Rusija planira ofanzivu za osvajanje nove teritorije uoči godišnjice početka rata, koristeći stotine hiljada rezervista regrutovanih poslednjih meseci.

Moskovske snage su napredovale pokušavajući da opkole Bahmut, ali nisu uspele da probiju ukrajinske linije odbrane na severu kod Kremine i na jugu kod Vuledara, gde su pretrpele velike gubitke.

Ukrajinske snage su saopštile da su odbile 90 ruskih napada na severoistoku i istoku u poslednja 24 sata.

Zgrada u Bahmutu na prvoj linij fronta, februar 2023.
Zgrada u Bahmutu na prvoj linij fronta, februar 2023.

Ukrajina je zatvorila neke škole za godišnjicu rata u iščekivanju da bi Moskva mogla da lansira rakete dugog dometa.

Ali, neki kijevski zvaničnici veruju da Moskva više nema sposobnost za dramatičnu demonstraciju sile.

„Ništa neobično se neće dogoditi. Uobičajeni napori... Planiran je mali raketni udar“, rekao je Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Britanska vojska je, u dnevnom obaveštajnom izveštaju, navela da Moskva planira još jedan napad velikih razmera na Vuledar.

XS
SM
MD
LG