Linkovi

Novi treći put: Građani Srbije veruju da je Ukrajina isprovocirala Rusiju


Skup podrške Ukrajini u Beogradu
Skup podrške Ukrajini u Beogradu

Većina građana Srbije smatra da je Rusija napala Ukrajinu jer je bila isprovocirana potezima te zemlje, da je rat u Ukrajini nastavak američke agresije prema Rusiji uz zloupotrebu Kijeva, kao i da je Moskva morala da reaguje preventivno kako bi sprečila hegemonističku politiku Vašingtona – pokazalo je istraživanje nevladine organizacije Novi treći put.

Prema rečima Miljana Mladenovića iz Novog trećeg puta u istraživanju koje je sprovedeno prošle godine učetvovalo više od 1.200 ispitanika i da više od 60 odsto njih smatra da je Zapad odgovoran za rat u Ukrajini, dok 24 odsto misli da je krivac Moskva.

Istovremeno, građani Srbije ne podržavaju rat, osuđuju zbog sukoba i NATO i Rusiju i smatraju da je ukrajinski narod najveća žrtva rata, a da su političke elite te koje profitiraju. Takođe, većina građana Srbije smatra da je neutralna pozicija Beograda neodrživa.

Po mišljenju građana Srbije, Evropska unija će snositi najveće posledice rata u Ukrajini, dok će SAD i Rusija uspeti da prevaziđu krizu pre svega zahvaljujući prirodnim resursima koje imaju.

Iako istraživanje pokazuje da bi tek 27 odsto građana glasalo za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, mnogi ispitanici veruju da bi priklanjanje Srbije EU bilo racionalan potez pre svega zbog ekonomskih razloga.

Sa druge strane, podrška Moskvi se objašnjava viševekovnom vezanošću Rusije sa Srbijom i stavom da se Beograd ne sme svrstati uz Zapad. Veliki broj ispitanika ima pozitivne stavove prema Rusiji, na osnovu mitova o slovenskom bratstvu. Kako pokazuju rezultati istraživanja Novog trećeg puta, ispitanici su svesni i da je Srbija energetski zavisna od Rusije.

Dvanaest mitova o Rusiji

A na osnovu analize koju je danas objavila agencija Demostat Rusija se pripremala za rat protiv Ukrajine širenjem mitova, dezinformacija i lažnih vesti o toj zemlji i mnogo pre invazije koja je počela 24. februara 2022. godine.

Uoči godišnjice početka rata, Demostat je predstavio 12 "preovlađujućih mitova o ratu koji aktivno širi dezinformacioni sistem Kremlja".

Kao prvi navodi se mit da je pobeda Rusije neizbežna, jer "ili će Rusija pobediti u ratu ili će sukob dovesti do Trećeg svetskog rata", a drugi je da je "Rusija u ratu sa Zapadom".

Mit broj tri je, prema mišljenju autora analize Milomira Mandića, da Ukrajina traži nuklearno oružje, napada civilnu nuklearnu infrastrukturu i krije oružje u nuklearnim elektranama, radi na "prljavoj bombi", a četvrti je da je cela Evropa podržavala invaziju nacističke Nemačke na Sovjetski Savez, baš kao što Evropa sada podržava nacističku Ukrajinu.

Kao peti mit navedeno je da je Ukrajina veštačka tvorevina, a ne suverena država, šesti je da se Rusija bori u Ukrajini protiv zapadnog imperijalizma i neokolonijalizma kako bi stvorila višepolarni svetski poredak, a sedmi da je ta država godinama izvodila genocid u Donbasu i Rusija je morala da interveniše da zaštiti narod.

Rusija vodi sveti rat protiv bezbožnih satanista u Ukrajini da bi zaštitila hrišćanstvo i tradicionalne vrednosti - osmi je mit, a deveti da su SAD finansirale, razvijale i vodile tajne programe razvoja biološkog oružja u laboratorijama u Ukrajini, testirajući biološko oružje na lokalnom stanovništvu. Deseti mit je da EU ne može da opstane bez ruskih energetskih resursa.

Kao jedanaesti mit navedeno je da je EU izazvala globalnu nestašicu hrane zabranom ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva, a 12. da su zapadne sankcije Rusiji nezakonite i nanose globalnu štetu.

XS
SM
MD
LG