Linkovi

Pucano na bezbednosni tim UN-a u Dumi


Vozilo Ujedinjenih nacija koji se prevoze inspektori Organizacije za zabranu hemisjkogf oružja (OPCW), u Damasku (Foto: REUTERS/Omar Sanadiki)
Vozilo Ujedinjenih nacija koji se prevoze inspektori Organizacije za zabranu hemisjkogf oružja (OPCW), u Damasku (Foto: REUTERS/Omar Sanadiki)

Tim za bezbednost Ujedinjenih nacija koji je bio u izvidnici u Dumi, gradu u Siriji, u kojem se odigrao, kako se veruje, napad hemijskim oružjem, našao se na udaru hitaca iz vaternog oružja, saznaje Glas Amerike iz izvora bliskih Ujedinjenim nacijama.

Niko od članova tima nije povređen i oni su se vratili u prestonicu Sirije Damask, potvrdio je isti izvor.

Inspektori međunarodne agencije koja nadgleda upotrebu hemijskog oružja i dalje čekaju da uđu u Dumu, kako bi utvrdili da li je takvo oružje korišćeno u napadu, ranije ovog meseca, u kojem su ubijene desetine ljudi.

Došlo je do zabune u vezi sa tim da li je tim međunarodnih stručnjaka u utorak stigao u tu oblast.

Sirijska državna televizija i dobrovoljci spasilačke grupe Beli šlemovi objavili su u odvojenim saopštenjima da je tim istražitelja Organizacije za zabranu hemisjkog oružja stigao u Dumu. Međutim, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert odbacila je te izveštaje u utorak popodne.

"Prema našim saznanjima, tim još nije ušao u Dumu", rekla je Nauert na brifingu.

Inspektori su stigli u Siriju u subotu, na dan kada su SAD, Velika Britanija i Francuska izvele vazdušne udare na sirijska poistrojenja za proizvodnju hemijskog oružja. Međutim, inicijalno im nije dozvoljeno da odu u Dumu, u blizini glavnog grada Sirije Damaska, kako bi verifikovali da je napad koji se odigrao 7. aprila, zaista bio napad otrovnim gasom.

SAD i njeni saveznici krive režim sirijskog lidera Bašara al-Asada za taj smrtonosni hemijski napad. Rusija i Sirija tvrde da se nikakav hemijski napad nije dogodio u Dumi.

XS
SM
MD
LG