Linkovi

Da li je Makron ubedio Trampa da ostane u Siriji?


Predsednik Francuske Emanuel Makron i Donald Tramp na konferenciji za novinare u Parizu prošle godine

Američki predsednik Donald Tramp i dalje je odlučan da povuče američke trupe iz Sirije, saopšteno je iz Bele kuće posle poruke francuskog predsednika Emanuela Makrona da je ubedio Trampa da zadrži svoje vojne snage.

Makron je u izjavi koju je prenela BFM televizijska mreža u Francuskoj rekao da je pošto je predsednik Tramp izjavio da bi SAD trebalo da se povuku iz Sirije ubedio američkog lidera da je neophodno ostati dugoročno.

Međutim, u svojoj poslednjoj izjavi Makron je pokušao da razjasni svoje komentare, rekavši da su obe zemlje posvećene okončanju borbe protiv Islamske države i pomaganju ostvarivanja mirovnog provesa u Siriji.

“Jednostavno sam rekao da su SAD odlučile da u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom vode ciljanu operaciju, koja se ne nalazi u kontekstu očuvanja humanitarnog prava, i radeći ovo oni su priznali, zajedno sa nama, da se naša politička odgovornost u Siriji ne ogleda samo u borbi protiv Islamske države. To je činjenica. Medjutim, Bela kuća u pravu kada želi da podseti javnost da je vojno angažovanje usmereno protiv ID i da će se završiti onog dana kada se završi rat sa Islamskom državom. Francuska ima isti stav po tom pitanju.”, rekao je francuski predsednik.

Francuska se priključila SAD i Velikoj Britaniji u vazdušnim napadima na sirijska hemijska postrojenja.

Makron je dodao i da je rekao Trampu da je neophodno da ograniči broj napada na Siriju, sugerišući time da je Tramp želeo da ode korak dalje..

Francuski lider rekao je da postoji dokaz da je sirijska vlada koristila otrovni gas u Dumi i da su raketni napadi bili neophodni za kredibilitet međunarodne zajednice.

On je takođe dodao i je Rusija saučesnik u tom napadu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG