Linkovi

Britanija: Za sada nema planova za dalje napade na Siriju


Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson gostuje na BBC-u u Londonu, 15. april 2018. (Jeff Overs/BBC handout via Reuters)

Britanski šef diplomatije Boris Džonson je saopštio da nema planova za dodatne napade na Siriju, ali da će Velika Britanija i saveznici razmotriti buduće akcije ukoliko sirijski lider Bašar al Asad u budućnosti napadne svoj narod hemijskim oružjem.

“Trenutno nema predloga za dalje napade jer, hvala nebesima, Asadov režim nije bio toliko blesav da ponovo izvši napad hemijskim oružjem”, rekao je britanski ministar spoljnih poslova BBC-u.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija izvršile su napad u subotu rano ujutru, ispalivši 105 projektila na objekte u Siriji u kojima se nalazi hemijsko oružje – jedno u prestonici Damasku, i dva u blizini Homsa, kod granice sa severnim Libanom.

Američki vojni zvaničnici su rekli da prve procene pokazuju da je svaki projektil pogodio cilj i da su objekti potpuno uništeni, a da civilnih žrtava nema.

Vojna akcija je pokrenuta kao odgovor na nedavni napad u Dumi u kojem je poginulo više od 40 ljudi, dok su stotine obolele. Amerika i njeni saveznici su optužili Asadove snage da su koristili hemijsko oružje. Sirija i Rusija odbacuju te tvrdnje.

Pentagon je međutim rekao da je uveren da je u napadu korišćen hlor i da se još uvek razmatraju dokazi koji ukazuju na prisustvo sarina. U subotu kasno uveče, međutim, visoki zvaničnici su su rekli da su dokazi “nesporni”.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je u subotu osudilo “brutalnu američko-britansko-francusku agresiju … koja je flagrantno kršenje međunarodnog prava”.

Rusija je ocenila vojnu akciju predvođenju Sjedinjenim Državama kao neuspelu, rekavši da je protivvazdušna odbrana Sirije presrela većinu projektila.

Prdsednik SAD Donald Tramp je zajedničku vojnu akciju nazvao “savršeno izvedenim napadom”. On se u subotu na Tviteru zahvalio Francuskoj i Velikoj Britaniji za njihovu “mudrost i moć njihovih vojski”. “Nismo mogli da dobijemo bolje rezultate. Misija je završena”, tvitovao je američki predsednik.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG