Linkovi

Sirijska televizija: Inspektori ušli u Dumu


Međunarodni inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja ušli su u sirijski grad Duma, gde je ranije ovog meseca najmanje 40 ljudi ubijeno u, kako se veruje, hemijskom napadu. SAD i Francuska strahuju da je na toj lokaciji manipulisano dokazima. Istražitelji su doputovali u Siriju u subotu, dan kada su SAD, Britanija i Francuska ispalile baražu projektila na sirijska postrojenja hemijskog oružja.

Međutim, inspektorima nije bilo dozvoljeno da odu u Dumu, blizu sirijske prestonice Damaska, u pokušaju da se potvrdi da je izvršen napad gasom 7. aprila. Posle zakašnjenja od 10 dana posle napada, francusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je veoma verovatno da su dokazi i ključni elementi nestali sa mesta napada, koje u potpunosti kontrolišu ruska i sirijska vojska“.

Stejt department je optužio Rusiju da pokušava da spreči inspektore da istraže smrtonosni napad u Dumi blizu Damaska, „tako što otežava stručnjacima da obave svoj posao.“ Portparolka Državnog sekretarijata Heder Nauert izjavila je za televiziju Alhura da „Rusi znaju da što se kasnije obave testovi na nekoj lokaciji, hemijski elementi mogu da počnu da nestaju.“

Rusija za odlaganje istrage na mestu navodnog napada krivi vazdušne udare koje su u subotu izvršile SAD, Francuska i Rusija na tri sirijske fabrike hemijskog oružja. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je takođe izjavio da misija nije imala odobrenje Odeljenja UN za bezbednost. Zvaničnici Ujedinjenih nacija u Njujorku osporavaju tu tvrdnju.

Američki predstavnik u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Ken Vord izjavio je u ponedeljak da je, prema njegovim informacijama, Rusija već posetila lokaciju. Vord je izrazio zabirnutost zbog moguće manipulacije dokazima pre nego što OPCW sprovede svoju misiju utvrđivanja činjenica. Ruski minister spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je tu optužbu navodeći za BBC da garantuje da Rusija “nije dirala nikakve dokaze na toj lokaciji.”

On je rekao da se dokazi na koje su se pozvale SAD, Britanija i Francuska da bi opravdale raketne udare u subotu bili zasnovani na “medijskim izveštajima i društvenim medijima.” Lavrov je demantovao da se dogodio bilo kakav napad hemijskim oružjem i optužio Britaniju da je inscenirala taj napad.

XS
SM
MD
LG