Linkovi

Osumnjičeni za napad na sinagogu pod istragom i za požar u džamiji


Policija na mestu napada u gradu Povej, severno od San Dijega
Policija na mestu napada u gradu Povej, severno od San Dijega

Osumnjičeni za pucnjavu u sinagogi u Južnoj Kaliforniji, pod istragom je i u vezi sa nerazrešenim slučajem podmetanja požara u jednoj džamiji.

Devetnaestogodišnji napadač, naoružan automatskom puškom, ušao je u subotu ujutro u sinagogu u predgrađu San Dijega i počeo da puca na vernike. Jedna žena je ubijena, a troje povređeno, među kojima i rabin i dvoje Izraelaca, saopštile su vlasti.

Napadač je zatim pobegao automobilom, ali se ubrzo predao policajcima. Identifikovan je kao Džon Ernest iz San Dijega, a navodno je autor manifesta u kojem je tvrdio da je podmetnuo požar u obližnjoj džamiji prošlog meseca i da je bio inspirisan napadačem koji je ubio gotovo 50 ljudi u dve džamije na Novom Zelandu.

Šerif okruga San Dijego Bil Gor rekao je da policija i FBI istražuju "moguću umešanost" Ernesta u podmetanje požara u Islamskom centru Eskondido, 24 marta. U incidentu nije bilo povređenih. Zvaničnici su saopštili i da veruju da je Ernest delovao samostalno i da nema pretnji "po verske skupove".

Nasilje u gradu Povej, 37 kilometara udaljenom od San Dijega, dogodilo se tačno šest meseci nakon što je 11 vernika ubijeno, a 6 ranjeno u napadu u sinagogi u Pitsburgu. Napadač, odgovoran za najsmrtonosniji napad na jevreje na američkom tlu, takođe je uhapšen.

Gradonačelnik Poveja Stiv Vos rekao je da je pucnjava u subotu "zločin iz mržnje" i da je ta procena zasnovana na izjavama napadača u sinagogi.

Šerif Bil Gor je kasnije na konferenciji za novinare rekao da se "slučaj istražuje kao ubistvo, ali i mogući zločin iz mržnje i kršenje federalnih građanskih prava".

XS
SM
MD
LG