Linkovi

Prva hapšenja u Hong Kongu pod novim zakonom o bezbednosti


Policajci privode učesnika protesta protiv zakona o bezbednosti u Hong Kongu, 1. jul 2020.
Policajci privode učesnika protesta protiv zakona o bezbednosti u Hong Kongu, 1. jul 2020.

Policija u Hong Kongu počela je u sredu da hapsi građane pod novim zakonom o nacionalnoj bezbednosti koji je usvojila centralna vlada u Pekingu.

U dva odvojena incidenta, koji su se dogodili posle stupanja na snagu zakona, uhapšeni su muškarac i žena koji su držali simbole nezavisnosti Hong Konga.

Uhapšeno je i najmanje 70 učesnika protesta u delu grada pod nazivom "Kozvej bej", nakon što je policija ispalila vodene topove i suzavac da bi rasterala okupljene. Policija je saopštila da su, pod novim zakonom o bezbednosti, demonstranti optuženi za nelegalno okupljanje.

Zakon je stupio na snagu na 23. godišnjicu britanske predaje Hong Konga Kini. Gradske vlasti zabranile su skup kojim se svake godine obeležava godišnjica predaje, pozivajući su na rizik od širenja koronavirusa.

Novim zakonom, koji je u utorak usvojio Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine a kineski predsednik Ši Đinping potpisao, predviđeno je uspostavljanje kancelarije za nacionalnu bezbednost u Hong Kongu čiji cilj je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih i terorističkih aktivnosti, kao i strane intervencije u unutrašnja pitanja grada.​

Svi koji budu proglašeni krivim u okviru kontroverznog zakona mogli bi da budu osuđeni na višegodišnju ili doživotnu kaznu zatvora, kao i da budu izručeni Kini gde bi im se sudilo.

Liderka Hong Konga Keri Lam rekla je u sredu da je sprovođenje zakona najvažniji razvoj događaja za taj finansijski centar.

Prodemokratski aktivisti u Hong Kongu, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje smatraju da zakon podriva koncept "jedna zemlja, dva sistema" koji je bio deo sporazuma o predaji iz 1997. godine, a kojim se gradu garantuje visok stepen autonomije i građanskih sloboda do 2047. godine.

Protesti protiv novog zakona o bezbednosti u Hong Kongu
Protesti protiv novog zakona o bezbednosti u Hong Kongu

Zakonom se zaokružuju agresivni napori kineskog predsednika da pooštri kontrolu nad Hong Kongom poslednjih nekoliko godina, što je dovelo do masovnih uličnih protesta prodemokratskih aktivista koji traže veće slobode.

XS
SM
MD
LG