Linkovi

Jedan čovek ubijen u sukobu Trampovih pristalica i demonstranata u Potlandu


Pristalice Donalda Trampa tokom organizovanog karavana u subotu, 29. avgusta 2020 u Klakamasu, Oregon, na putu ka Portlandu. (AP Photo/Paula Bronstein )
Pristalice Donalda Trampa tokom organizovanog karavana u subotu, 29. avgusta 2020 u Klakamasu, Oregon, na putu ka Portlandu. (AP Photo/Paula Bronstein )

Jedna osoba je upucana i ubijena kasno u subotu u Portlandu, Oregon, kada se veliki karavan pristalica predsednika Donalda Trampa i demonstranata pokreta "Životi crnaca su važni" sukobio na ulicama, saopštila je policija.

Nije jasno da li je pucnjava povezana sa sukobima koji su izbili kada su se karavanu sa oko 600 vozila suprotstavili demonstranti u centru grada. Frilenser Asošijeted presa video je kako policijsko medicinsko osoblje radi na telu žrtve, čini se belca.

"Policajci Portlanda čuli su zvuke pucnjave iz oblasti jugoistočne Treće avenije i jugozapadne Ulice Alder. Odgovorili su i locirali žrtvu sa prostrelnom ranom na grudima. Hitna pomoć je odgovorila i utvrdila da je žrtva premiluna", kaže se u saopštenju Biroa portlandske policije.

Portland, najveći grad u državi pacifičkog severozapada, Oregonu, mesto je noćnih protesta već više od tri meseca, nakon smrti Džordža Flojda koji je izgubio život tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Lokalne i federalne snage uhapsile su na stotine ljudi, a pre pucnjave, policija je izvršila nekoliko hapšenja u subotu i savetovala stanovnicima da izbegavaju centar grada.

Haotične scene događaju se dva dana nakon što je Tramp u govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvencji, u sklopu teme "zakon i red" kampanje za njegov ponovni izbor, nazvao Portland slobodarskim gradom koji je prepravljen nasiljem.

Karavan je obeležio treću subotu u nizu tokom koje su se pristalice Trampa okupile u gradu.

Karavan Trampovih pristalica okupio se ranije tokom dana u obližnjem tržnom centru, nakon čega se krenulo u grupnu vožnju kroz srce Portlanda. Kada je karavan stigao u grad, demonstrantu su pokušali da ih zaustave na ulicama i blokirajući mostove.

Video snimci sa lica mesta pokazuju sporadične sukobe, kao i Trampove pristalice koji pucaju patrone sa bojom iz opreme za "peintbol" i koriste suzavac u spreju, dok njihovi suparnici bacaju predmete na Trampov karavan.

"Bilo je u nekim slučajevima nasilja između demonstranata i kontramitingaša", napisala je Policija Portlanda na Tviteru. "Policajci su intervenisali i u nekim slučajevima izvršili hapšenja".

Demonstranti pokreta "Životu crnaca su važni" obično ciljaju policijske i federalne zgrade tokom svojih protesta. Neki demonstranti pozvali su na smanjivanja budžeta za policiju, dok su gradonačelnik i neki predstavnici crnačke zajednice osudili nasilje, tvrdeći da je kontraproduktivno.

U subotu rano ujutro, zapaljene su vatre ispred zgrade policijskog sindikata, mesta koje je uobičajeno za održavanje protesta, što je policiju navelo da reaguje.

Eskalacija je iskorišćenja za paljenje dušeka i drugih ostataka kojima su blokirana vrata zgrade Udruženja policajaca Portlanda, kaže se u saopštenju.

Najmanje jedan kontejner za smeće zapaljen je u obližnjoj ulici.

Komešanje je nastalo nakon sedenja u predvorju zgrade gradonačelnikovog kondomonijuma u petak uveče.

XS
SM
MD
LG