Linkovi

Protest u Beogradu: Fudbalska utakmica "naroda" protiv "mafije"


ARHIVA - Kolona građana u protestu u Beogradu, 15. febraura 2020. (Foto: Gordana Ćosić, RSR)

"Vladalac" je raspisao izbore u Srbiji, a dan pošto je njegova stranka predala izbornu listu oglasio je da u Srbiji ima koronavirusa, koji je ranije proglašavan "najsmešnijim virusom u vasioni", izjavila je na subotnjem antivladinom protestu u Beogradu, u organizaciji Građanskog otpora, profesorka Biljana Stojanović, koristeći termin kojim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvan u naslovu dokumentarnog filma o njegovoj političkoj karijeri nedavno emitovanog na televiziji N1.

Želja organizatora protesta, nastavila je, jeste da pokažu koliko su predstojeći izbori lažni.

Profesorka je podsetila i da je Srbija izbačena iz evropskog tela za kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja i da je to "logična posledica svega što su uradili visokom obrazovanju - lažnih diploma i zakonu koji su doneli".

"Univerzitet je u slobodnom padu bez padobrana i tako će biti dok ne sklonimo ovu vlast", dodala je Stojković.

Aida Ćorović, građanska aktivistkinja, poručila je da je ona jedna od brojnih žena u Srbiji, koja je prošla nasilje i javi linč zbog izgovorene reči.

Ona je rekla da je stopa nezaposlenosti žena dvostruko veća nego kod muškaraca i da žene primaju nižu zaradu, te da su primeri mobinga i seksualnog zlostavljanja zaposlenih žena "skoro pravilo".

Govorila je i o teškom položaju Romkinja, žena sa invaliditetom, slučajeva porodičnog nasilja koje se završava ubistvom žena i podatka da skoro 80 odsto građana Srbije smatra da je za ženu najvažnije da bude majka.

"Onda kada postane majka, ova nakaradna država učini sve da ponizi te žene", rekla je Ćorović i dodala da Srbija još nije usvojila zakon o rodnoj ravnopravnosti.

"Moramo o ovome govoriti na svakom mestu, na trgovima i druge, ne samo 8. marta", rekla je Ćorović, dodajući da je prolazila i da prolazi kroz javni linč zbog borbe koju vodi za pravdu.

"Sloboda se osvaja, nastavljamo borbu za ljudsko dostojanstvo", rekla je Ćorović.

Nakon govora, građani su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama, noseći na čeku kolone veliki transparent "U bojkot 2020".

Tokom protesta, održana je fudbalska utakmica nazvana "Građani protiv mafije", koju je komentarisao legendarni sportski komentator Milojko Pantić.

Utakmica je odigrana u Ulici kralja Milana, između sedišta Republičke izborne komisije i Predsedništva Srbije.

Narod je simbolično pobedio sa dva gola razlike igrače "mafije", koji su nosili kape "fantomke" na glavama, a kraj je proslavljen paljenjem baklje, dok je reprezentacija naroda poklonila "fantomku" Vučiću, koju su ostavili na rampi Predsedništva Srbije.

Za narednu subotu najavljeno je da će protest biti u znaku odavanja pošte ubijenom premijeru Zoranu Djindjiću, tako da je planirano da se ode pred zgradu Vlade gde bi se emitovali njegovi govori.

XS
SM
MD
LG