Linkovi

Protest u Beogradu: Ispred RIK-a građani "glasali za bojkot"


Antivladin protest u Beogradu, 8. februara 2020. (Foto: Nevena Bogdanović, RSE)

BEOGRAD - Redovan antivladin protest ove subote u Beogradu, koji je ovog puta organizovao "Građanski otpor", završne je ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) gde su građani ostavili glasačku kutiju u koju su prethodno ubacivali glasačke listiće na kojima je bilo zaokružen broj dva iza kog je pisalo "Bojkot".

Uz zaokruženu opciju 'bojkot', na listiću je kao druga izborna opcija pisalo ime lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a organizatori su poručili da svako ko izađe na izbore pomaže opstanku sadašnje vlasti.

Na početku protesta, ispred Filozofskog fakulteta, građanima su se opbratila aktivistkinja "Građanskog otpora" Aleksandra Puškić i profesorka iz Užica BIljana Crnić.

"Građanski otpor", prema rečima Puškićeve, formirala je grupa aktivista koja nije želela da se građanska pobuna, koja je trajala više od godinu dana, ugasi i nestane, obećavajući da oni neće "izdati" građane i ideju bojkota.

Profesorka Crnić, majka troje dece, predavala je srpski jezik i književnost, a - kako je rekla - ostala je bez posla nakon "političkog progona".

"Nisam ćutala jer je ćutanje saučešće u nepravdi", rekla je ona i objasnila da je posao izgubila zato što je javno progovorila ne sednici Nastavničkog veća škole u kojoj je radila o tome da trpi pritiske od novog direktora i otvoreno podržala koleginicu koja je dobila nezasluženo otkaz i koja je u školi radila 22 godine po ugovoru na određeno vreme.

Crnić je rekla da smatra da ova zemlja i prava iz radnog odnosa pripadaju i onima koji nisu članovi vladajuće stranke i koji se nisu na taj način prilagodili i politički snašli.

"Postavljam pitanje da li decu u školama treba da uče politički podobni koji su istovremeno i botovi", rekla je Crnić.

"Moramo biti solidarni i moramo reagovati, pre svega. Moramo obnoviti neke stare lekcije o dostojanstvu, slobodi, držanju kičme uspravno kako se to nekad govorilo", poručila je Crnić kolegama širom Srbije.

Nakon obraćanja dve govornice, usldila je šetnja do sedišta RIK-a.

Sa razglasa koji je bio na kombiju organizatori su puštali muziku, a na čelu kolone je bio veliki transparent na kome je pisalo "U bojkot 2020".

Građani su nosili i transparente na kojima je pisalo "U bojkot za Srbiju", "Treba nam solidarnost", "Borba za čist vazduh", "Nova solidarnost", "N1".

Na protestu su bili lideri stranaka udruženih u Savez za Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG