Linkovi

Protest u Beogradu: Uzbunjivači su simbol pravde i profesori života


Arhiva - Antivladin protest u Beogradu, 8. februara 2020.
Arhiva - Antivladin protest u Beogradu, 8. februara 2020.

Učesnici antivladinog protesta ove subote u Beogradu, u organizaciji Građanskog otpora, ostavili su ispred sedišta Republičke izborne komisije kutiju u koju građani imaju priliku da ubacuju svoje predloge o narednim acijma i govorima.

Pre polaska u šetnju, student Pravnog fakulteta i organizator protesta u Kagujevcu Lazar Ašanin rekao je pred okupljenima na Platou ispred Filozofskog fakulteta da se na fakultetu uče mnogi predmeti, ali da se na protestu "sa hrabrim ljudima, uči životni fakultet". Na protestima, nastavio je, učestvuju profesori - mali obični ljudi, uzbunjivači, koji su simboli pravde i istrajnosti.

"Uzbunjivači su simbol pravde, hrabrosti i savesti, to je svetlo na kraju tunela, koje će jačati dok ne osvetli ovaj tunel u koji smo upali", rakao je student prava iz Kragujevca Lazar Ašanin.

Uzbunjivač iz Niša Aleksandar Todorovski iz Komunalne milicije Niš, rekao je da nije mogao da ćuti i pravi da se ništa ne dešava i da je odlučio da stane na stranu pravde i građana Niša čije podatke zloupotrebljavaju, a dokaze uništavaju.

"Ceo sistem se stavio u zaštitu sistema. Paralelno je počeo pritisak na mene i moje kolege", istakao je Todevski. "Tužilštvo ćuti, ali neće uvek biti tako, možda će neko drugo tužilaštvo da uradi šta treba i odgovraće ko krši zakone".

Ipak, pozvao sve zaposlene u preduzećima i institucijama da javno iznesu istine o zloupotrebama, ako su im poznate, naglasivši da nije lako biti uzbunjivač, ali da mu je "čast da bude na strani istine i građana".

"Kratka je ova noć da sakrije sva njihova kršenja zakona, sa čim se odavno borim", rekao je Todorovski.

Tokom protesne šetnje, na čelu kolone istaknut je veliki transapent sa natpisom "Bojkot", a neki od okupljenih nosili su i transparente "Da se vidi N1" i "Uzbunjivači ne ćute".

Građani u protestu izrazili su podršku Dobrici Veselinoviću iz Inicijative "Ne davimo Beograd" koji je zvan na informativni razgovor zbog snimanja zgrade Predsedništva.

XS
SM
MD
LG